Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 667302

Stanje u peradarstvu i trendovi njegova razvoja


Kralik, Gordana; Janječić, Zlatko; Kralik, Zlata; Škrtić, Zoran
Stanje u peradarstvu i trendovi njegova razvoja // Poljoprivreda (Osijek), 19 (2013), 2; 49-58 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 667302 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stanje u peradarstvu i trendovi njegova razvoja
(Current state of poultry breeding and its future trends)

Autori
Kralik, Gordana ; Janječić, Zlatko ; Kralik, Zlata ; Škrtić, Zoran

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 19 (2013), 2; 49-58

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
perad ; meso ; jaja ; funkcionalna hrana
(poultry ; meat ; eggs ; functional foods)

Sažetak
Peradarska proizvodnja u istočnoj Hrvatskoj razvijena je kod individualnih proizvođača uglavnom na poluintenzivan način, kao i u okviru organiziranih peradarskih sustava, gdje je proces organiziran na suvremen, intenzivan način. Postoji tradicija uzgoja kokoši i gusaka u našim krajevima. Peradarski proizvodi – meso i jaja važni su u opskrbi stanovništva animalnim proteinima, mineralnim tvarima i vitaminima. U intenzivnoj proizvodnji koriste se suvremeni hibridi kokoši i to za proizvodnju jaja, odnosno proizvodnju mesa. Danas je guščarstvo u ovim krajevima potpuno zapostavljeno. Ulaskom RH u Europsku uniju postoji mogućnost plasiranja proizvoda od autohtonih pasmina peradi, kao što su kokoš Hrvatica i zagorski puran te podravska guska. Za prve dvije autohtone pasmine peradi izdvajaju se financijske potpore na nacionalnoj razini, jer te pasmine mogu, uz dobre proizvodne osobine, predstavljati genetske resurse i strateške rezerve u budućem razvoju domaćih genotipova peradi. Posebno se ističe proizvodnja peradi u skladu s kriterijima dobrobiti i zdravlja peradi. U radu se razmatra daljnji razvoj peradarstva u smislu proizvodnje mesa peradi i jaja kao funkcionalne hrane. Na sastav i sadržaj nutricina u mesu i jajima može se utjecati sastavom obroka. Uporabom krmiva i dodavanjem određenih sastojaka ugrađuju se željeni nutricini u mišićno tkivo peradi. Konzumiranje jaja i mesa peradi obogaćenih selenom, luteinom i omega-3 masnim kiselinama utječe na poboljšanje kvalitete ljudske prehrane. Najnovija istraživanja pokazuju da se pileće meso može efikasno obogatiti karnozinom – sastojkom koji se danas izučava kao „anti- ageing” čimbenik. Obogaćivanje peradskih proizvoda nutricinima pridaje tim namirnicama veći značaj u prehrani stanovništva od dosadašnjeg, uglavnom baziranome na nutritivnom aspektu. Veći izbor kvalitetnih proizvoda od peradi može biti značajan čimbenik razvoja kontinentalnoga turizma. Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju peradarska proizvodnja mora biti prilagođena uvjetima koje zahtijeva ta zajednica, uvažavajući, prvenstveno, ekološke standarde.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zlata Kralik (autor)

Avatar Url Zlatko Janječić (autor)

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Zoran Škrtić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Janječić, Zlatko; Kralik, Zlata; Škrtić, Zoran
Stanje u peradarstvu i trendovi njegova razvoja // Poljoprivreda (Osijek), 19 (2013), 2; 49-58 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Kralik, G., Janječić, Z., Kralik, Z. & Škrtić, Z. (2013) Stanje u peradarstvu i trendovi njegova razvoja. Poljoprivreda (Osijek), 19 (2), 49-58.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Kralik, Zlata and \v{S}krti\'{c}, Zoran}, year = {2013}, pages = {49-58}, keywords = {perad, meso, jaja, funkcionalna hrana}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {19}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {Stanje u peradarstvu i trendovi njegova razvoja}, keyword = {perad, meso, jaja, funkcionalna hrana} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Kralik, Zlata and \v{S}krti\'{c}, Zoran}, year = {2013}, pages = {49-58}, keywords = {poultry, meat, eggs, functional foods}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {19}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {Current state of poultry breeding and its future trends}, keyword = {poultry, meat, eggs, functional foods} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font