Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 66721

Korelacija fizikalno kemijskih komponenata i senzorskih karakteristika sira trapista tijekom zrenja


Sudar, Rezica
Korelacija fizikalno kemijskih komponenata i senzorskih karakteristika sira trapista tijekom zrenja, 1998., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 66721 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Korelacija fizikalno kemijskih komponenata i senzorskih karakteristika sira trapista tijekom zrenja
(Correlation between physicochemical composition and sensory properties of trapist cheese during ripening)

Autori
Sudar, Rezica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.05

Godina
1998

Stranica
136

Mentor
Ritz, Milana

Neposredni voditelj
--

Ključne riječi
korelacija; fizikalno kemijske komponente; senzorska procjena; sir Trapist; zrenje
(correlation; physicochemical composition; ripening; sensory evaluation; Trapist cheese)

Sažetak
Karakteristična senzorska svojstva sira nastaju tijekom zrenja iz sirnog gruša, nakon proizvodnje, kroz niz reakcija u kojima sudjeluju enzimi iz mlijeka, sirila, starter i nestarter bakterija. U radu je istraživana povezanost između različitih fizikalno kemijskih parametara i senzorskih karakteristika sira tijekom zrenja. Za istraživanje je izabran sir Trapist, uzimajući u obzir značaj ovog polutvrdog sira kako za industriju tako i za potrošača. Sir Trapist nabavljen iz dvije tvornice mliječnih proizvoda, uskladišten je kod 14°C kroz šest tjedana. Svaki sir je periodično senzorski procjenjen metodom bodovanja, a zatim su određeni, količina vode, bjelančevina, masti, sol, mineralni sastav, aktivnost aminopeptidaza i fizikalno kemijski parametri zrenja sira. Slobodna L-glutaminska kiselina (Glu), topljivi dušik, neproteinski dušik, slobodne amino skupine (amino-N), mliječna kiselina, šećeri i aktivitet vode su procjenjeni kao parametri za praćenje promjena tijekom zrenja sira. Metode obuhvaćaju ekstrakciju i frakcioniranje, enzimno određivanje Glu, određivanje dušika metodom po Kjeldahlu, spektrofotometrijsko određivanje amino-N sa trinitrobenzensulfonskom kiselinom, te mliječne liseline i šećera tekućinskom kromatografijom. Dobiveni rezultati ukazuju na značajnu povezanost slike na presjeku, okusa, mirisa, ukupnih senzorskih karakteristika i vremena zrenja. Svi parametri proteolize i mliječna kiselina u dobroj su korelaciji sa vremenom zrenja, dok povezanost sa šećerima i aktivitetom vode nije značajna. Okus, miris i senzorska kakvoća su u značajnoj korelaciji sa većinom procjenjenih parametara, ali najbolje sa udjelom amino dušika topljivog u fosfovolframovoj i trikloroctenoj kiselini. Ovi parametri su prikladni za praćenje proteolitičkih promjena tijekom zrenja sira Trapista.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
00730103
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Rezica Sudar (autor)

Avatar Url Milana Ritz (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sudar, Rezica
Korelacija fizikalno kemijskih komponenata i senzorskih karakteristika sira trapista tijekom zrenja, 1998., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sudar, R. (1998) 'Korelacija fizikalno kemijskih komponenata i senzorskih karakteristika sira trapista tijekom zrenja', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sudar, Rezica}, year = {1998}, pages = {136}, keywords = {korelacija, fizikalno kemijske komponente, senzorska procjena, sir Trapist, zrenje}, title = {Korelacija fizikalno kemijskih komponenata i senzorskih karakteristika sira trapista tijekom zrenja}, keyword = {korelacija, fizikalno kemijske komponente, senzorska procjena, sir Trapist, zrenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sudar, Rezica}, year = {1998}, pages = {136}, keywords = {correlation, physicochemical composition, ripening, sensory evaluation, Trapist cheese}, title = {Correlation between physicochemical composition and sensory properties of trapist cheese during ripening}, keyword = {correlation, physicochemical composition, ripening, sensory evaluation, Trapist cheese}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font