Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 66701

Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova


Uršulin-Trstenjak, Natalija
Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova, 1998., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 66701 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova
(Determination of total solid in yogurt by using microwaves)

Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.02

Godina
1998

Stranica
98

Mentor
Vahčić, Nada

Neposredni voditelj
--

Ključne riječi
fermentirani mliječni proizvodi; vlaga/suha tvar; mikrovalna sušnica
(fermented milk products; moisture/total solid; microwave drying)

Sažetak
S obzirom da je udio vlage (suhe tvari) jedan od važnih čimbenika koji određuje kakvoću bilo kojeg prehrambenog proizvoda tijekom berbe, skladištenja, prerade i distribucije, kao i kontrole gotovih proizvoda njeno određivanje mora biti brzo i precizno. Standardne laboratorijske metode određivanja vode (suhe tvari) sušenjem do konstantne mase baziraju se na uklanjanju vode iz malih količina vlažnog uzorka evaporacijom, a vaganjem uzorka prije i nakon sušenja dobiva se željena informacija, što relativno dugo traje. Za što brže određivanje vlažnosti mnogih prehrambenih proizvoda (namirnica) razvijene su brojne druge metode od kojih je jedna i sušenje mikrovalovima u različitim modelima sušnica. Jedna od sušnica je i "Milestone MLS-1200 Mega System". Kako proizvođač nije definirao radne uvjete za svaku pojedinu namirnicu već samo za širu skupinu namirnica (npr. keksi, mlijeko, vino) cilj ovoga istraživanja je pronalaženje uvjeta (dva vremenska intervala i dvije snage zračenja mikrovalovima) kod kojih bi se određivala suha tvar pojedinih fermentiranih mliječnih proizvoda, a da dobiveni rezultati budu isti onima dobivenim standardnom metodom određivanja suhe tvari za dotični proizvod. Prilikom ispitivanja koristila se simpleks metoda s četiri faktora (varijable) kao jedna od metoda optimizacije, a dobiveni optimalni uvjeti pod kojima su vršena sva daljnja istraživanja bili su 7 min. i 20 sec. pri 580 W te 5 min. i 20 sec. pri 420 W. Također su prikazani i rezultati određivanja suhe tvari u istim mliječnim proizvodima dobiveni mikrovalnom sušnicom, infra-crvenom sušnicom i halogenom sušnicom kakve se koriste u mljekarskoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Uršulin-Trstenjak, Natalija
Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova, 1998., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Uršulin-Trstenjak, N. (1998) 'Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija}, year = {1998}, pages = {98}, keywords = {fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi, vlaga/suha tvar, mikrovalna su\v{s}nica}, title = {Odre\djivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova}, keyword = {fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi, vlaga/suha tvar, mikrovalna su\v{s}nica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija}, year = {1998}, pages = {98}, keywords = {fermented milk products, moisture/total solid, microwave drying}, title = {Determination of total solid in yogurt by using microwaves}, keyword = {fermented milk products, moisture/total solid, microwave drying}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font