Pregled bibliografske jedinice broj: 66701
Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova
Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova, 1998., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 66701 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova
(Determination of total solid in yogurt by using microwaves)
Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.02
Godina
1998
Stranica
98
Mentor
Vahčić, Nada
Neposredni voditelj
--
Ključne riječi
fermentirani mliječni proizvodi; vlaga/suha tvar; mikrovalna sušnica
(fermented milk products; moisture/total solid; microwave drying)
Sažetak
S obzirom da je udio vlage (suhe tvari) jedan od važnih čimbenika koji određuje kakvoću bilo kojeg prehrambenog proizvoda tijekom berbe, skladištenja, prerade i distribucije, kao i kontrole gotovih proizvoda njeno određivanje mora biti brzo i precizno. Standardne laboratorijske metode određivanja vode (suhe tvari) sušenjem do konstantne mase baziraju se na uklanjanju vode iz malih količina vlažnog uzorka evaporacijom, a vaganjem uzorka prije i nakon sušenja dobiva se željena informacija, što relativno dugo traje. Za što brže određivanje vlažnosti mnogih prehrambenih proizvoda (namirnica) razvijene su brojne druge metode od kojih je jedna i sušenje mikrovalovima u različitim modelima sušnica. Jedna od sušnica je i "Milestone MLS-1200 Mega System". Kako proizvođač nije definirao radne uvjete za svaku pojedinu namirnicu već samo za širu skupinu namirnica (npr. keksi, mlijeko, vino) cilj ovoga istraživanja je pronalaženje uvjeta (dva vremenska intervala i dvije snage zračenja mikrovalovima) kod kojih bi se određivala suha tvar pojedinih fermentiranih mliječnih proizvoda, a da dobiveni rezultati budu isti onima dobivenim standardnom metodom određivanja suhe tvari za dotični proizvod. Prilikom ispitivanja koristila se simpleks metoda s četiri faktora (varijable) kao jedna od metoda optimizacije, a dobiveni optimalni uvjeti pod kojima su vršena sva daljnja istraživanja bili su 7 min. i 20 sec. pri 580 W te 5 min. i 20 sec. pri 420 W. Također su prikazani i rezultati određivanja suhe tvari u istim mliječnim proizvodima dobiveni mikrovalnom sušnicom, infra-crvenom sušnicom i halogenom sušnicom kakve se koriste u mljekarskoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski