Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 66683

Utjecaj različitih čimbenika na gorčinu maslinovog ulja i na udjel polifenola


Škevin, Dubravka
Utjecaj različitih čimbenika na gorčinu maslinovog ulja i na udjel polifenola, 2000., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 66683 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih čimbenika na gorčinu maslinovog ulja i na udjel polifenola
(The influence of various factors on the intensity of olive oil bitterness and phenolic compounds)

Autori
Škevin, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.02

Godina
2000

Stranica
153

Mentor
Rade, Desanka

Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; gorčina; način prerade; odgorčavanje; oksidacijska stabilnost; polifenoli; skladištenje; sorte; zrelost
(bitterness; harvesting time; olive oil processing; olive oil storage conditions; polyphenols; storage of olive fruits; variety; virgin olive oil)

Sažetak
Uz analizu osnovnih pokazatelja kvalitete, u svim uzorcima određen je udjel ukupnih polifenola, o-difenola i intenzitet gorčine, dok je u nekima izvršena i senzorska analiza te izračunat sveukupni indeks kvalitete. Istraživan je utjecaj sorte maslina, vremena berbe, uvjeta čuvanja ploda od berbe do prerade, načina ekstrakcije ulja i čuvanja ulja na udjel ukupnih polifenola, o-difenola i na intenzitet gorčine. Statistički obrađeni podaci pokazali su kako najjači utjecaj na udjel fenolnih spojeva i na intenzitet gorčine imaju uvjeti čuvanja maslinovog ulja, zatim vrijeme berbe, sorta masline te uvjeti čuvanja ploda od berbe do prerade. Provedena je i ekstrakcija polifenola kao nosilaca gorkog okusa, iz ulja čiji je intenzitet gorčine bio najviši. Ekstrakcija je izvršena vodom. U dobivenom ulju je smanjen intenzitet gorčine, ali i udjel polifenola. Provedeni testovi ubrzanog kvarenja pod UV svjetlom i pri 98 C su pokazali da ulje sa smanjenim udjelom fenolnih spojeva značajno gubi na oksidativnoj stabilnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058507

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Desanka Rade (mentor)

Avatar Url Dubravka Škevin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Škevin, Dubravka
Utjecaj različitih čimbenika na gorčinu maslinovog ulja i na udjel polifenola, 2000., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Škevin, D. (2000) 'Utjecaj različitih čimbenika na gorčinu maslinovog ulja i na udjel polifenola', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}kevin, Dubravka}, year = {2000}, pages = {153}, keywords = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, gor\v{c}ina, na\v{c}in prerade, odgor\v{c}avanje, oksidacijska stabilnost, polifenoli, skladi\v{s}tenje, sorte, zrelost}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih \v{c}imbenika na gor\v{c}inu maslinovog ulja i na udjel polifenola}, keyword = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, gor\v{c}ina, na\v{c}in prerade, odgor\v{c}avanje, oksidacijska stabilnost, polifenoli, skladi\v{s}tenje, sorte, zrelost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}kevin, Dubravka}, year = {2000}, pages = {153}, keywords = {bitterness, harvesting time, olive oil processing, olive oil storage conditions, polyphenols, storage of olive fruits, variety, virgin olive oil}, title = {The influence of various factors on the intensity of olive oil bitterness and phenolic compounds}, keyword = {bitterness, harvesting time, olive oil processing, olive oil storage conditions, polyphenols, storage of olive fruits, variety, virgin olive oil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font