Pregled bibliografske jedinice broj: 666804
ANALIZA ŠEĆERA TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM
ANALIZA ŠEĆERA TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 666804 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANALIZA ŠEĆERA TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM
(Sugar analysis using liquid chromatography)
Autori
Drljo, Emanuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
10.09
Godina
2013
Stranica
44
Mentor
Ukić, Šime
Ključne riječi
tekućinska kromatografija; anionska izmjenjivačka kromatografija visoke djelotvornosti; analiza šećernih spojeva
(liquid chromatography; high-performance anion exchange chromatography; analysis of sugar compounds)
Sažetak
Ugljikohidrati ili šećerni spojevi su polihidroksidi aldehida ili ketona koji čine veći dio organske materije na zemlji zbog svoje umiješanosti u mnogim životne procese. Mogu biti prisutni kao izolirane molekule ili fizički odnosno kemijski povezani s drugim molekulama. Pojedinačne molekule mogu se razvrstati prema broju monomera koje sadrže, kao što su monosaharidi, oligosaharidi ili polisaharidi. Složenost ugljikohidrata najčešće izaziva potrebu za korištenjem analitičkih tehnika, kemijskih i biokemijskih procesa kako bi se dobila njihova separacija i odredila strukturna svojstva. Kromatografija je danas najčešće korištena separacijska tehnika koja omogućava separaciju i kvantitativno određivanje šećernih spojeva. Analize šećera, šećernih alkohola i ostalih ugljikohidrata postignute su pomoću nekoliko kromatografskih metoda, a neke od njih su tekućinska kromatografija, tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti i ionska kromatografija. Tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti jedna je od najučinkovitijih metoda kojom se može odijeliti veliki broj spojeva kao što su aminokiseline, nukleinske kiseline, šećeri, lijekovi i dr. U kombinaciji s UV detektorom ili pak detektorom s nizom dioda pokazala se kao važna analitička metoda u kvalitativnoj i kvantitativnoj analizi koja rezultira brzim, specifičnim, visoko osjetljivim i preciznim mjerenjima. U ovom radu dane su osnove tekućinske kromatografije (i kromatografije općenito) te su navedene i pobliže okarakterizirane metode tekućinske kromatografije kojima se provode analize šećernih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1253092-3004 - Procesi ionske izmjene u sustavu kvalitete industrijskih voda (Bolanča, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Šime Ukić
(mentor)