Pregled bibliografske jedinice broj: 666724
Istraživanje utjecaja kontrolirane fermentacije na kvalitetu ekoloških kupinovih vina
Istraživanje utjecaja kontrolirane fermentacije na kvalitetu ekoloških kupinovih vina // 3. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku: Grafika Osijek, 2013. str. 41-42 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 666724 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje utjecaja kontrolirane fermentacije na kvalitetu ekoloških kupinovih vina
(Impact of the controlled fermentation on quality of organic blackberry wine)
Autori
Velić, Darko ; Amidžić Klarić, Daniela ; Petravić Tominac, Vlatka ; Velić, Natalija ; Bilić, Mate ; Jokić, Stela ; Bošnjaković, Matej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
/ Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku: Grafika Osijek, 2013, 41-42
ISBN
978-953-7871-18-5
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kupinovo vino; kontrolirana fermentacija; optimiranje procesa; proračun rashladnog sustava
(blackberry wine; controlled fermentation; process optimization; cooling system design)
Sažetak
U radu je provedeno istraživanje utjecaja kontrolirane i spontane fermentacije na udio biološki aktivnih sastavnica ekološkog kupinovog vina. Analizirani uzorci su, prema primijenjenoj tehnologiji proizvodnje, podijeljeni u dvije skupine: uzorci proizvedeni postupkom kontrolirane fermentacije (kontrolirano hlađenje spremnika, dodavanje selekcioniranih kvasaca te kontrolirana upotreba dozvoljenih enoloških preparata s obzirom na Pravilnik o preradi ekoloških proizvoda) te uzorci koji su proizvedeni bez kontrolirane fermentacije (spontana fermentacija bez hlađenja spremnika). U ispitivanim uzorcima ekoloških kupinovih vina određivane su koncentracije ukupnih polifenola i ukupnih antocijanina. Kontroliranim postupkom fermentacije proizvedena su kupinova vina bolje kvalitete u pogledu koncentracije biološki aktivnih sastavnica te ostalih relevantnih fizikalno-kemijskih svojstava koja definiraju kvalitetu ovih vina. Iz proračuna rashladnog sustava, konstruiranog u obliku simulacije procesa pomoću programa Microsoft Excel®, dobiven je pregled relevantnih procesnih parametara tijekom kontrolirane fermentacije ekoloških kupinovih vina, kao i parametra važnih za projektiranje spremnika različitih radnih volumena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vlatka Petravić Tominac
(autor)
Daniela Amidžić Klarić
(autor)
Natalija Velić
(autor)
Darko Velić
(autor)
Stela Jokić
(autor)
Mate Bilić
(autor)