Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 666724

Istraživanje utjecaja kontrolirane fermentacije na kvalitetu ekoloških kupinovih vina


Velić, Darko; Amidžić Klarić, Daniela; Petravić Tominac, Vlatka; Velić, Natalija; Bilić, Mate; Jokić, Stela; Bošnjaković, Matej
Istraživanje utjecaja kontrolirane fermentacije na kvalitetu ekoloških kupinovih vina // 3. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku: Grafika Osijek, 2013. str. 41-42 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 666724 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje utjecaja kontrolirane fermentacije na kvalitetu ekoloških kupinovih vina
(Impact of the controlled fermentation on quality of organic blackberry wine)

Autori
Velić, Darko ; Amidžić Klarić, Daniela ; Petravić Tominac, Vlatka ; Velić, Natalija ; Bilić, Mate ; Jokić, Stela ; Bošnjaković, Matej

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku: Grafika Osijek, 2013, 41-42

ISBN
978-953-7871-18-5

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
kupinovo vino; kontrolirana fermentacija; optimiranje procesa; proračun rashladnog sustava
(blackberry wine; controlled fermentation; process optimization; cooling system design)

Sažetak
U radu je provedeno istraživanje utjecaja kontrolirane i spontane fermentacije na udio biološki aktivnih sastavnica ekološkog kupinovog vina. Analizirani uzorci su, prema primijenjenoj tehnologiji proizvodnje, podijeljeni u dvije skupine: uzorci proizvedeni postupkom kontrolirane fermentacije (kontrolirano hlađenje spremnika, dodavanje selekcioniranih kvasaca te kontrolirana upotreba dozvoljenih enoloških preparata s obzirom na Pravilnik o preradi ekoloških proizvoda) te uzorci koji su proizvedeni bez kontrolirane fermentacije (spontana fermentacija bez hlađenja spremnika). U ispitivanim uzorcima ekoloških kupinovih vina određivane su koncentracije ukupnih polifenola i ukupnih antocijanina. Kontroliranim postupkom fermentacije proizvedena su kupinova vina bolje kvalitete u pogledu koncentracije biološki aktivnih sastavnica te ostalih relevantnih fizikalno-kemijskih svojstava koja definiraju kvalitetu ovih vina. Iz proračuna rashladnog sustava, konstruiranog u obliku simulacije procesa pomoću programa Microsoft Excel®, dobiven je pregled relevantnih procesnih parametara tijekom kontrolirane fermentacije ekoloških kupinovih vina, kao i parametra važnih za projektiranje spremnika različitih radnih volumena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Velić, Darko; Amidžić Klarić, Daniela; Petravić Tominac, Vlatka; Velić, Natalija; Bilić, Mate; Jokić, Stela; Bošnjaković, Matej
Istraživanje utjecaja kontrolirane fermentacije na kvalitetu ekoloških kupinovih vina // 3. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku: Grafika Osijek, 2013. str. 41-42 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Velić, D., Amidžić Klarić, D., Petravić Tominac, V., Velić, N., Bilić, M., Jokić, S. & Bošnjaković, M. (2013) Istraživanje utjecaja kontrolirane fermentacije na kvalitetu ekoloških kupinovih vina. U: Kralik, G. (ur.)3. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane.
@article{article, author = {Veli\'{c}, Darko and Amid\v{z}i\'{c} Klari\'{c}, Daniela and Petravi\'{c} Tominac, Vlatka and Veli\'{c}, Natalija and Bili\'{c}, Mate and Joki\'{c}, Stela and Bo\v{s}njakovi\'{c}, Matej}, editor = {Kralik, G.}, year = {2013}, pages = {41-42}, keywords = {kupinovo vino, kontrolirana fermentacija, optimiranje procesa, prora\v{c}un rashladnog sustava}, isbn = {978-953-7871-18-5}, title = {Istra\v{z}ivanje utjecaja kontrolirane fermentacije na kvalitetu ekolo\v{s}kih kupinovih vina}, keyword = {kupinovo vino, kontrolirana fermentacija, optimiranje procesa, prora\v{c}un rashladnog sustava}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku: Grafika Osijek}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Veli\'{c}, Darko and Amid\v{z}i\'{c} Klari\'{c}, Daniela and Petravi\'{c} Tominac, Vlatka and Veli\'{c}, Natalija and Bili\'{c}, Mate and Joki\'{c}, Stela and Bo\v{s}njakovi\'{c}, Matej}, editor = {Kralik, G.}, year = {2013}, pages = {41-42}, keywords = {blackberry wine, controlled fermentation, process optimization, cooling system design}, isbn = {978-953-7871-18-5}, title = {Impact of the controlled fermentation on quality of organic blackberry wine}, keyword = {blackberry wine, controlled fermentation, process optimization, cooling system design}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku: Grafika Osijek}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font