Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 666500

Polifenolni sastav klonova kultivara Plavac mali (V. vinifera L.) ovisno o stupnju zrelosti bobica


Bartulović Luka
Polifenolni sastav klonova kultivara Plavac mali (V. vinifera L.) ovisno o stupnju zrelosti bobica, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 666500 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolni sastav klonova kultivara Plavac mali (V. vinifera L.) ovisno o stupnju zrelosti bobica
(Polyphenolic composition of Plavac mali clones (V. vinifera L.) depending on the degree of maturity of the berries)

Autori
Bartulović Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.12

Godina
2013

Stranica
39

Mentor
Preiner, Darko

Ključne riječi
unutarsortna varijabilnost; klonovi; Plavac mali; polifenoli; flotacija
(Intravarietal variability; clones; Plavac mali; polyphenols; flotation)

Sažetak
Unutarsortna varijabilnost vinove loze posljedica je akumulacije mutacija koje dovode do promjene bitnih ampelografskih i gospodarskih karakteristika pojedinih trsova u populaciji neke sorte. Izdvajanjem takvih trsova i njihovom vegetativnom propagacijom nastaju klonovi sorata vinove loze. Razlike između klonova neke sorte dokazane su brojnim svojstvima kao što su prinos, sadržaj šećera i kiselina u moštu, polifenolnom sastavu i sl. Utvrđivanje razlika između klonova provodi se na temelju sastava uzorka bobica, koji se uzima u pokusnim nasadima, međutim unutar istog trsa, pa i grozda postoje bitne razlike u kemijskom sastavu bobica, njihovoj dozrelosti, pa tako i polifenolnom sastavu. Flotacija je postupak razdvajanja bobica iz ukupnog uzorka na temelju njihove specifične težine, tj. stupnja dozrelosti. Usporedbom frakcija istog stupnja dozrelosti kod različitih klonova mogu se utvrditi puno točnije razlike u polifenolnom sastavu klonova. Cilj ovog istraživanja bio je flotacijom izdvojiti pet frakcija bobica sa različitom relativnom težinom kod triju klonova sorte Plavac mali, utvrditi udio pojedine frakcije, za svaku od njih definirati osnovne pokazatelje kemijskog sastava te utvrditi razlike u polifenolnom sastavu bobica izdvojenih frakcija. Na temelju usporedbe rezultata utvđeno je da postoje signifikantne razlike između različitih frakcija istog klona te između istih frakcija različitih klonova.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1781844-2758 - Unutarsortna raznolikost vinove loze i unaprjeđenje klonske selekcije (Maletić, Edi, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Preiner (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bartulović Luka
Polifenolni sastav klonova kultivara Plavac mali (V. vinifera L.) ovisno o stupnju zrelosti bobica, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Bartulović Luka (2013) 'Polifenolni sastav klonova kultivara Plavac mali (V. vinifera L.) ovisno o stupnju zrelosti bobica', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {39}, keywords = {unutarsortna varijabilnost, klonovi, Plavac mali, polifenoli, flotacija}, title = {Polifenolni sastav klonova kultivara Plavac mali (V. vinifera L.) ovisno o stupnju zrelosti bobica}, keyword = {unutarsortna varijabilnost, klonovi, Plavac mali, polifenoli, flotacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {39}, keywords = {Intravarietal variability, clones, Plavac mali, polyphenols, flotation}, title = {Polyphenolic composition of Plavac mali clones (V. vinifera L.) depending on the degree of maturity of the berries}, keyword = {Intravarietal variability, clones, Plavac mali, polyphenols, flotation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font