Pregled bibliografske jedinice broj: 666334
Oplemenjivanje, namjena i proizvodnja golozrnog ječma
Oplemenjivanje, namjena i proizvodnja golozrnog ječma // 3.Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2013. str. 37-38 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 666334 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oplemenjivanje, namjena i proizvodnja golozrnog ječma
(Breeding, use and production of hulless barley)
Autori
Lalić, Alojzije ; Abičić, Ivan ; Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela ; Krstanović, Vinko ; Jukić, Marko ; Tišma, Marina ; Radan Zvonko ; Kovačević, Josip Kovačević
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3.Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
/ Gordana Kralik - Osijek : Grafika Osijek, 2013, 37-38
ISBN
978-953-7871-18-5
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Hrvatska, 13.12.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
golozrni ječam; ishrana; sorta
(hulless; barley; food; variety)
Sažetak
Posljednjih godina u svijetu raste interes za korištenjem golozrnog ječma u ljudskoj ishrani i industrijskoj preradi. Golozrni ječam predstavlja bogat izvor razgradljivih biljnih vlakana (prvenstveno β-glukana), koji povoljno utječu na ljudsko zdravlje. β-glukani ječma su dobar osnov za zasnivanje proizvodnje funkcionalne hrane, koja se razvija i ostvaruje visoku cijenu na svjetskom tržištu. Golozrni ječam se može koristiti bez obrade (ljuštenja) nakon žetve i ima mogućnost šire namjene, naročito u ishrani ljudi i stoke. Kod ovog ječma se može koristiti ista oprema za meljavu kao i kod pšenica i na taj način dobiti brašno ili prekrupa koja se može koristiti u ishrani svinja mlađe uzgojne dobi. Ječam se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i alkohola jer daje kvalitetan slad koji se koristi i u pekarskoj, konditorskoj i drugim industrijama. Mogućnost slađenja i proizvodnja sladnog brašna od golozrnog ječma dodatno proširuje njegovu primjenu. Potencijal golozrnog ječma kao ratarske kulture očituje se i u ekološkoj i organskoj proizvodnji hrane. U RH nema tradicije uzgoja golozrnog ječma, te još uvijek nije prepoznata i iskorištena mogućnost veće namjenske primjene u prehrambenoj industriji. Navedeno ukazuje na opravdanost poticanja proizvodnje golozrnog ječma u cilju stvaranja inovacija, adekvatne i optimizirane tehnologije proizvodnje, kao i sorte kojima bi proizvođači mogli ostvariti najbolje rezultate uroda zrna uz adekvatnu namjensku kvalitetu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Gordana Šimić
(autor)
Marko Jukić
(autor)
Ivan Abičić
(autor)
Daniela Horvat
(autor)
Josip Kovačević
(autor)
Marina Tišma
(autor)
Alojzije Lalić
(autor)
Vinko Krstanović
(autor)