Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 666334

Oplemenjivanje, namjena i proizvodnja golozrnog ječma


Lalić, Alojzije; Abičić, Ivan; Šimić, Gordana; Horvat, Daniela; Krstanović, Vinko; Jukić, Marko; Tišma, Marina; Radan Zvonko; Kovačević, Josip Kovačević
Oplemenjivanje, namjena i proizvodnja golozrnog ječma // 3.Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2013. str. 37-38 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 666334 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Oplemenjivanje, namjena i proizvodnja golozrnog ječma
(Breeding, use and production of hulless barley)

Autori
Lalić, Alojzije ; Abičić, Ivan ; Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela ; Krstanović, Vinko ; Jukić, Marko ; Tišma, Marina ; Radan Zvonko ; Kovačević, Josip Kovačević

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3.Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik - Osijek : Grafika Osijek, 2013, 37-38

ISBN
978-953-7871-18-5

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Hrvatska, 13.12.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
golozrni ječam; ishrana; sorta
(hulless; barley; food; variety)

Sažetak
Posljednjih godina u svijetu raste interes za korištenjem golozrnog ječma u ljudskoj ishrani i industrijskoj preradi. Golozrni ječam predstavlja bogat izvor razgradljivih biljnih vlakana (prvenstveno β-glukana), koji povoljno utječu na ljudsko zdravlje. β-glukani ječma su dobar osnov za zasnivanje proizvodnje funkcionalne hrane, koja se razvija i ostvaruje visoku cijenu na svjetskom tržištu. Golozrni ječam se može koristiti bez obrade (ljuštenja) nakon žetve i ima mogućnost šire namjene, naročito u ishrani ljudi i stoke. Kod ovog ječma se može koristiti ista oprema za meljavu kao i kod pšenica i na taj način dobiti brašno ili prekrupa koja se može koristiti u ishrani svinja mlađe uzgojne dobi. Ječam se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i alkohola jer daje kvalitetan slad koji se koristi i u pekarskoj, konditorskoj i drugim industrijama. Mogućnost slađenja i proizvodnja sladnog brašna od golozrnog ječma dodatno proširuje njegovu primjenu. Potencijal golozrnog ječma kao ratarske kulture očituje se i u ekološkoj i organskoj proizvodnji hrane. U RH nema tradicije uzgoja golozrnog ječma, te još uvijek nije prepoznata i iskorištena mogućnost veće namjenske primjene u prehrambenoj industriji. Navedeno ukazuje na opravdanost poticanja proizvodnje golozrnog ječma u cilju stvaranja inovacija, adekvatne i optimizirane tehnologije proizvodnje, kao i sorte kojima bi proizvođači mogli ostvariti najbolje rezultate uroda zrna uz adekvatnu namjensku kvalitetu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Lalić, Alojzije; Abičić, Ivan; Šimić, Gordana; Horvat, Daniela; Krstanović, Vinko; Jukić, Marko; Tišma, Marina; Radan Zvonko; Kovačević, Josip Kovačević
Oplemenjivanje, namjena i proizvodnja golozrnog ječma // 3.Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2013. str. 37-38 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Lalić, A., Abičić, I., Šimić, G., Horvat, D., Krstanović, V., Jukić, M., Tišma, M., Radan Zvonko & Kovačević, J. (2013) Oplemenjivanje, namjena i proizvodnja golozrnog ječma. U: Gordana Kralik (ur.)3.Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane.
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Horvat, Daniela and Krstanovi\'{c}, Vinko and Juki\'{c}, Marko and Ti\v{s}ma, Marina and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip Kova\v{c}evi\'{c}}, year = {2013}, pages = {37-38}, keywords = {golozrni je\v{c}am, ishrana, sorta}, isbn = {978-953-7871-18-5}, title = {Oplemenjivanje, namjena i proizvodnja golozrnog je\v{c}ma}, keyword = {golozrni je\v{c}am, ishrana, sorta}, publisher = {Grafika Osijek}, publisherplace = {Hrvatska} }
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Horvat, Daniela and Krstanovi\'{c}, Vinko and Juki\'{c}, Marko and Ti\v{s}ma, Marina and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip Kova\v{c}evi\'{c}}, year = {2013}, pages = {37-38}, keywords = {hulless, barley, food, variety}, isbn = {978-953-7871-18-5}, title = {Breeding, use and production of hulless barley}, keyword = {hulless, barley, food, variety}, publisher = {Grafika Osijek}, publisherplace = {Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font