Pregled bibliografske jedinice broj: 666190
Oplemenjivanjem pšenice do kvalitetne i sigurne hrane
Oplemenjivanjem pšenice do kvalitetne i sigurne hrane // 3. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 33-34 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 666190 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oplemenjivanjem pšenice do kvalitetne i sigurne hrane
(From wheat breeding to food quality and safety)
Autori
Krešimir Dvojković, Georg Drezner, Valentina Španić, Daniela Horvat, Kristina Lutrov
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
/ Gordana Kralik - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 33-34
ISBN
978-953-7871-18-5
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane/Environmentally Acceptable Production of Safe Quality Food
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pšenica; oplemenjivanje; kultivari
(wheat; breeding; cultivars)
Sažetak
Pšenica je jedna od vodećih biljnih vrsta u ishrani čovječanstva, te zadovoljava približno 55% ukupnih potreba svjetske populacije za ugljikohidratima. Pšenično zrno jednostavno se skladišti i transportira te se može preraditi u raznovrsne prehrambene proizvode dobre hranjive vrijednosti. Pšenica se uzgaja u vrlo različitim agroklimatskim okolinama i žetva se na različitim mjestima u svijetu obavlja svakog mjeseca tijekom cijele godine. Prognoze potreba rastuće svjetske populacije za pšenicom do 2020. godine variraju od 759 milijuna do milijardu tona. Intenzivno oplemenjivanje pšenice s ciljem zadovoljenja potreba proizvođača, prerađivača, a posebice mlinsko pekarske industrije i potrošača, dio je odgovora na takve rastuće potrebe za pšenicom. Glavni cilj tijekom duge tradicije oplemenjivanja pšenice na Poljoprivrednom institutu Osijek je stvaranje novih kultivara pšenice s poboljšanim urodom zrna i tehnološkom kakvoćom, kao i s boljom stabilnosti i adaptabilnosti u različitim okolinskim uvjetima. U ovom radu prikazan je dio ciljeva, metoda i rezultata višegodišnjeg oplemenjivačkog rada koji se provodi na pšenici na Poljoprivrednom institutu Osijek. Genetsko unapređenje kultivara pšenice postignuto oplemenjivanjem ima važan doprinos u proizvodnji sigurne i kvalitetne hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Drezner, Georg, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Krešimir Dvojković
(autor)
Georg Drezner
(autor)
Daniela Horvat
(autor)
Valentina Španić
(autor)