Pregled bibliografske jedinice broj: 665518
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka i ultrazvuka visokog intenziteta na svojstva škrobova
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka i ultrazvuka visokog intenziteta na svojstva škrobova, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 665518 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka i ultrazvuka visokog intenziteta na svojstva škrobova
(The effect of high hydrostatic pressure and high intensity ultrasound on the properties of starches)
Autori
Marić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.02
Godina
2013
Stranica
30
Mentor
Ćurić, Duška
Ključne riječi
visoki hidrostatski tlak; ultrazvuk visokog intenziteta; škrob
(high hydrostatic pressure; high intensity ultrasound; starch)
Sažetak
Škrob je najzastupljeniji ugljikohidrat u žitaricama i jedan je od najraširenijih polimera u prirodi. Nalazi se u velikom broju namirnica koje se svakodnevno konzumiraju. U prehrambenoj industriji škrob se koristi, prvenstveno zbog svoje sposobnosti zgušnjavanja ili vezivanja. Obradom hrane netoplinskim tehnologijama kao što su visoki hidrostatski tlak i ultrazvuk visokog intenziteta, mogu se dobiti poželjna svojstva škrobova ili namirnica koje sadrže škrobove uz smanjenu potrošnju energije i u kraćem vremenu. U ovom radu su prikazani utjecaji visokog hidrostatskog tlaka i ultrazvuka visokog intenziteta na svojstva škrobova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija