Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 665500

USPOREDBA METODA IZOLACIJE I KVANTIFIKACIJE GENOMSKE DNA VINOVE LOZE


Žulj, Maja
USPOREDBA METODA IZOLACIJE I KVANTIFIKACIJE GENOMSKE DNA VINOVE LOZE, 2009. (dekanova nagrada).


CROSBI ID: 665500 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDBA METODA IZOLACIJE I KVANTIFIKACIJE GENOMSKE DNA VINOVE LOZE
(Comparison of grapevine genomic DNA extraction and quantification methods)

Autori
Žulj, Maja

Izvornik
Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, dekanova nagrada

Godina
2009

Ključne riječi
vinova loza; DNA ekstrakcija; kvantifikacija
(grapevine; DNA extraction; quantification)

Sažetak
Zbog svoje rasprostranjenosti i važnosti, vinova loza i njezini srodnici predmet su dakle opsežnih genetičkih istraživanja. Za razlikovanje, opisivanje i identificiranje vinove loze upotrebljavaju se molekularni markeri. Metode molekularnih markera međutim, zahtijevaju DNA prikladne kvalitete i kvantitete. Izolacija DNA je polazna točka za sva daljnja genetička istraživanja. Kakav će se pristup odabrati ovisi o biljnoj vrsti, tipu upotrijebljenog tkiva ili dostupnom uzorku te vrsti analize koja će se dalje provoditi na izoliranoj DNA Međutim, izolacija DNA iz vinove loze je komplicirana zbog prisutnosti nečistoća poput polifenola i polisaharida koje se tijekom izolacije mogu vezati s nukleinskim kiselinama, a neke mijenjaju aktivnost enzima pa DNA nije pogodna za amplifikaciju u PCR reakciji. Do sada su objavljene mnoge metode i modifikacije tih metoda, no sve metode nisu pogodne za sve biljne vrste zbog raznolikog kemijskog sastava biljaka. Mnoge objavljene metode za vinovu lozu se nisu pokazale uspješnima. Cilj nam je bio usporediti pet različitih metoda za izolaciju DNA iz vinove loze s dva različita načina usitanjavanja uzoraka: u tekućem dušiku i liofilizacijom. Procijenjena je količina i kvaliteta DNA pomoću tri načina kvantifikacije, te financijski troškovi pojedinih metoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Napomena
Voditelj: prof. dr. sc. Ivan Pejić



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1781844-1925 - Genetička identifikacija i genetska varijabilnost sorti vinove loze i voćaka (Pejić, Ivan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Žulj Mihaljević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žulj, Maja
USPOREDBA METODA IZOLACIJE I KVANTIFIKACIJE GENOMSKE DNA VINOVE LOZE, 2009. (dekanova nagrada).
Žulj, M. (2009) USPOREDBA METODA IZOLACIJE I KVANTIFIKACIJE GENOMSKE DNA VINOVE LOZE. Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet. Dekanova nagrada.
@unknown{unknown, author = {\v{Z}ulj, Maja}, year = {2009}, keywords = {vinova loza, DNA ekstrakcija, kvantifikacija}, title = {USPOREDBA METODA IZOLACIJE I KVANTIFIKACIJE GENOMSKE DNA VINOVE LOZE}, keyword = {vinova loza, DNA ekstrakcija, kvantifikacija} }
@unknown{unknown, author = {\v{Z}ulj, Maja}, year = {2009}, keywords = {grapevine, DNA extraction, quantification}, title = {Comparison of grapevine genomic DNA extraction and quantification methods}, keyword = {grapevine, DNA extraction, quantification} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font