Pregled bibliografske jedinice broj: 665077
Unaprjeđenje kvalitete i sigurnosti prehrambenih proizvoda
Unaprjeđenje kvalitete i sigurnosti prehrambenih proizvoda // 3. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 45-46 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 665077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Unaprjeđenje kvalitete i sigurnosti prehrambenih proizvoda
(Improving safety and quality of food products)
Autori
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica ; Jozinović, Antun
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
/ Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 45-46
ISBN
978-953-7871-18-5
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
sigurnost i kvaliteta hrane; HACCP sustav
(safety and food quality; HACCP system)
Sažetak
Potrošači diljem svijeta traže hranu koja je prije svega sigurna. Primjena sustava sigurnosti hrane ima primarnu ulogu u osiguranju proizvodnje sigurnih prehrambenih proizvoda te kompetitivnosti proizvođača. Hrvatski zakon o hrani (NN 46/07) je osnovni zakon za osiguranje sigurnosti hrane koji je usklađen s EU Regulativom 178/2002. On propisuje osnovne preduvjete za sigurnost hrane, obveze osoba koje dolaze u kontakt s hranom, sustav kontrole te obvezu implementacije HACCP sustava. Visokoškolske ustanove imaju važnu ulogu u istraživanju i razvoju, podizanju svijesti te edukaciji i diseminaciji informacija u lancu proizvodnje hrane. Osječko-baranjska županija financirala je projekt naziva Unaprjeđenje kvalitete i sigurnosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Projekt je omogućio realizaciju sljedećih ciljeva: a) organizacija radionice za implementaciju sustava sigurnosti hrane za 20 kandidata ; b) savjetovanje proizvođača tijekom implementacije sustava sigurnosti hrane ; c) izrada "Vodiča za unaprjeđenje kvalitete i sigurnosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za OPG i mala poduzeća".
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek