Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 665002

Preliminarni rezultati mikroklimatskih parametara na mliječnim farmama u istočnoj Hrvatskoj


Mijić, Pero; Bobić, Tina; Vučković, Goran; Ivkić, Zdenko; Solić, Dragan; Špehar, Marija
Preliminarni rezultati mikroklimatskih parametara na mliječnim farmama u istočnoj Hrvatskoj // 3. zbornik sažetaka, book of abstract, Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 53-54 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 665002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Preliminarni rezultati mikroklimatskih parametara na mliječnim farmama u istočnoj Hrvatskoj
(Preliminary results of microclimate parameters on dairy farms in Eastern Croatia.)

Autori
Mijić, Pero ; Bobić, Tina ; Vučković, Goran ; Ivkić, Zdenko ; Solić, Dragan ; Špehar, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. zbornik sažetaka, book of abstract, Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 53-54

ISBN
978-953-7871-18-5

Skup
3. znanstveno-stručni skup, Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane, 13. 12. 2013.

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
mikroklima; staja; goveda; proizvodnja
(microclimate; barn; cattle; production)

Sažetak
Mikroklima u staji ima veliki utjecaj na zdravlje, dobrobit životinja i samu proizvodnju mlijeka. Stoga treba osigurati optimalne mikroklimatske uvjete, kako bi krave proizvele što više mlijeka. Optimalna temperatura za mliječne krave prema nekim istraživanjima se kreće od 4°C do 16°C, a relativna vlaga zraka od 60 do 80%. Niske temperature nemaju negativne posljedice na opće stanje krava kao i na njihovu proizvodnju, ali pod pretpostavkom da je ležište uvijek suho i da u staji nema propuha. Najveći učinak hlađenja postiže se pri brzini strujanja zraka od 2, 5 m/s, dok bi intenzitet osvjetljenosti trebao iznositi minimalno 80 luksa u trajanju preko 10 sati. Granične vrijednosti za štetne plinove u staji su za ugljični dioksid (CO2) 3000 ppm, amonijak (NH3) 20 ppm i sumporovodik (H2S) 5 ppm. Pravilnom izgradnjom staje, postavljanjem ventilatora i raspršivača vode, pokušavaju se osigurati optimalni mikroklimatski uvjeti. Ukoliko želimo postići pozitivne rezultate u suvremenoj govedarskoj proizvodnji, tada stajska mikroklima predstavlja nezaobilazan čimbenik. Vrijednosti rezultata za temperaturu u proizvodnim objektima se kretala od -1, 9°C do 42°C. Vlaga zraka je imala vrijednosti od 24, 9% do 94, 5%. Razina štetnih plinova najveća je bila za ugljični dioksid (CO2) 3036 ppm. Brzina strujanja zraka u objektu je bila do 4, 91 m/s.

Izvorni jezik
Hrvatski

Napomena
Ovaj rad je dio rezultata istraživanja VIP projekta financiran od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske pod nazivom "Mikroklimatski utjecaji na količinu i sastav mlijeka krava".



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Tina Bobić (autor)

Avatar Url Zdenko Ivkić (autor)

Avatar Url Pero Mijić (autor)

Avatar Url Marija Špehar (autor)

Avatar Url Dragan Solić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mijić, Pero; Bobić, Tina; Vučković, Goran; Ivkić, Zdenko; Solić, Dragan; Špehar, Marija
Preliminarni rezultati mikroklimatskih parametara na mliječnim farmama u istočnoj Hrvatskoj // 3. zbornik sažetaka, book of abstract, Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 53-54 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Mijić, P., Bobić, T., Vučković, G., Ivkić, Z., Solić, D. & Špehar, M. (2013) Preliminarni rezultati mikroklimatskih parametara na mliječnim farmama u istočnoj Hrvatskoj. U: Gordana Kralik (ur.)3. zbornik sažetaka, book of abstract, Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane.
@article{article, author = {Miji\'{c}, Pero and Bobi\'{c}, Tina and Vu\v{c}kovi\'{c}, Goran and Ivki\'{c}, Zdenko and Soli\'{c}, Dragan and \v{S}pehar, Marija}, year = {2013}, pages = {53-54}, keywords = {mikroklima, staja, goveda, proizvodnja}, isbn = {978-953-7871-18-5}, title = {Preliminarni rezultati mikroklimatskih parametara na mlije\v{c}nim farmama u isto\v{c}noj Hrvatskoj}, keyword = {mikroklima, staja, goveda, proizvodnja}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Miji\'{c}, Pero and Bobi\'{c}, Tina and Vu\v{c}kovi\'{c}, Goran and Ivki\'{c}, Zdenko and Soli\'{c}, Dragan and \v{S}pehar, Marija}, year = {2013}, pages = {53-54}, keywords = {microclimate, barn, cattle, production}, isbn = {978-953-7871-18-5}, title = {Preliminary results of microclimate parameters on dairy farms in Eastern Croatia.}, keyword = {microclimate, barn, cattle, production}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font