Pregled bibliografske jedinice broj: 664555
Metode ekstrakcije DNA iz biljnih tkiva bogatih polifenolima i polisaharidima
Metode ekstrakcije DNA iz biljnih tkiva bogatih polifenolima i polisaharidima, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 664555 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode ekstrakcije DNA iz biljnih tkiva bogatih polifenolima i polisaharidima
(DNA extraction methods from plant tissues rich with polyphenols and polysaccharides)
Autori
Rašković, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.03
Godina
2012
Stranica
47
Mentor
Pejić, Ivan
Ključne riječi
ekstrakcija DNA; polifenoli; polisaharidi; vinova loza; voćke
(DNA extraction; polyphenols; polysaccharides; grapevine; fruits)
Sažetak
Ekstrakcija DNA iz biljnog tkiva polazna je točka za većinu molekularno-genetičkih istraživanja i molekularnog oplemenjivanja bilja. Jedan od problema pri ekstrakciji DNA iz biljnog tkiva voćaka i vinove loze su sekundarni metaboliti (polifenoli i polisaharidi), koji djeluju negativno na samu DNA te inhibitorno djeluju na PCR reakciju i na koje se mora obratiti pozornost. Odabir najprikladnije metode često je izazov jer se mnoge dosad objavljene metode nisu pokazale uspješnima, ali se uz dobre teoretske i praktične spoznaje o ekstrakciji DNA i pregled trenutno mogućih rješenja, ti problemi mogu izbjeći. Cilj ovog istraživanja bio je (1) pregled dostupne svjetske literature (stručnih časopisa, publikacija, baza podataka na Internetu) koja se bavi gore navedenom problematikom te (2) sistematizirano povezivanje s dosadašnjim laboratorijskim iskustvom. U radu se osvrnulo na građu biljne stanice, specifičnosti genoma voćaka i vinove loze, te probleme (i shodno tome rješenja) uslijed rukovanja s različitim tipovima biljnog tkiva s posebnom osvrtom na tkiva bogata polisaharidima i polifenolima. Detaljno su objašnjeni osnovni koraci i principi u izolaciji DNA kao i upotreba novih tehnologija. Također, dan je pregled metoda za ekstrakciju DNA iz biljnih tkiva bogatih polifenolima i polisaharidima te su iste na kraju svrstane prema kvaliteti i prinosu izolirane DNA, radnoj zahtjevnosti, otrovnosti ekstrakcijskih kemikalija, troškovima te tipu biljnog tkiva. S obzirom na ograničenost resursa, kako biljnih tako i financijskih, korisno je raspolagati vlastitim podacima, što će omogućiti drugim studentima i novim istraživačima lakše snalaženje i odabir metode za ekstrakciju DNA.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1781844-1925 - Genetička identifikacija i genetska varijabilnost sorti vinove loze i voćaka (Pejić, Ivan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivan Pejić
(mentor)