Pregled bibliografske jedinice broj: 66409
Zdravstveni aspekti hotelijersko turističke ponude Republike Hrvatske
Zdravstveni aspekti hotelijersko turističke ponude Republike Hrvatske // Zdravstveni turizam za 21. stoljeće / x (ur.).
Opatija, 2000. (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 66409 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdravstveni aspekti hotelijersko turističke ponude Republike Hrvatske
(X)
Autori
Turkalj, Željko ; Ružić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zdravstveni turizam za 21. stoljeće
/ X - Opatija, 2000
Skup
Zdravstveni turizam za 21. stoljeće
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.06.2000. - 21.06.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
zdravstvena funkcija; odmor i rekreacija; hoteli; zdravstveni aspekti opremljenosti
(x)
Sažetak
Putovanje koje je motivirano različitim vidovima odmora i rekreacije u svim svojim oblicima ima manje ili više uključenu i zdravstvenu funkciju. Obzirom da odmor i rekreacija u biti predstavljaju podvrstu zdravstvenih usluga moguće je zbog toga ustvrditi kako je i gotovo svaki turizam ujedno i neka podvrsta zdravstvenog tretmana. U takvom širem poimanju zdravstvene funkcije turističkog putovanja svaka osnovna ugostiteljska usluga ima i zdravstvenu dimenziju što može biti prošireno i na pružanje preventivnih zdravstvenih usluga kroz mnoge dopunske i pomoćne ugostiteljske usluge. Te proširene usluge u biti predstavljaju normalni higijenski i zdravstveni standard suvremenog načina življenja u mjestu stalnog boravka turista u razvijenim europskim zemljama, a samim time postaju i nužnom sastavnicom ponude hotelijersko turističkog gospodarskog subjekta. Obzirom da postoji stalni trend povećanja broja vrsta i kvalitativnih razina u pružanju takvih vrsta usluga one predstavljaju sve značajniji parcijalni element u integralnoj hotelijerskoj ponudi koji bitno doprinosi tržišnosti hotelijersko turističkog proizvoda. U radu se analiziraju takve zdravstvene sastavnice hrvatskog hotelijerskog proizvoda sa aspekta trenutnog stanja u hotelijerskoj ponudi Hrvatske s osvrtom na zakonsku regulativu u smislu minimalnih zahtjeva takve ponude, a također se dijagnosticiraju prepoznatljivi trendovi kod nekih konkurentskih zemalja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek