Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 664068

VALIDACIJA LC-MS/MS METODE ZA ODREĐIVANJE AFLATOKSINA M1 U MLIJEKU I MLIJEČNIM PROIZVODIMA


Vrbić, Antonija
VALIDACIJA LC-MS/MS METODE ZA ODREĐIVANJE AFLATOKSINA M1 U MLIJEKU I MLIJEČNIM PROIZVODIMA, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 664068 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
VALIDACIJA LC-MS/MS METODE ZA ODREĐIVANJE AFLATOKSINA M1 U MLIJEKU I MLIJEČNIM PROIZVODIMA
(VALIDATION OF LC-MS/MS METHOD IN DETECTION OF AFLATOXIN M1 IN MILK AND DAIRY PRODUCTS)

Autori
Vrbić, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno–biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2013

Stranica
45

Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana

Neposredni voditelj
Bilandžić, Nina

Ključne riječi
validacija; mlijeko; aflatoksin M1; tandemna kromatografija
(validation; milk; aflatoxin M1; tandem chromatography)

Sažetak
Aflatoksini, kao visoko toksični, mutageni, teratogeni i karcinogeni spojevi zahtijevaju veliku pozornost. Koncentracije aflatoksina u sirovom i obrađenom mlijeku variraju ovisno o geografskom području, klimatskim uvjetima, vlazi i temperaturi. Najčešći aflatoksin u mlijeku je aflatoksin M1 (AFM1) koji je hepatokarcinogeni metabolit dobiven hidroksilacijom aflatoksina B1. U RH najveća dopuštena količina AFM1 u mlijeku i mliječnim proizvodima iznosi 0, 05 μg L-1. Za detekciju se koristi ELISA metoda koja zbog svoje jednostavnosti, prihvatljive cijene analize i dostupnosti već dugo čini sastavni dio većih laboratorija unutar različitih institucija na polju medicine, veterine i farmacije. U ovom radu je za određivanje AFM1 u mlijeku validirana metoda LC-MS/MS, koja visoko kotira na polju preciznosti, osjetljivosti, ponovljivosti te linearnosti. Međutim visoka sofisticiranost uređaja, investicijski troškovi te potreban visoko educiran kadar za uspješan rad s uređajem čini ovu metodu manje dostupnom manjim laboratorijima. U postupku validacije su opisani parametri koji utječu na analizu, poput linearnosti, granice detekcije, točnosti, preciznosti i robusnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vrbić, Antonija
VALIDACIJA LC-MS/MS METODE ZA ODREĐIVANJE AFLATOKSINA M1 U MLIJEKU I MLIJEČNIM PROIZVODIMA, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb
Vrbić, A. (2013) 'VALIDACIJA LC-MS/MS METODE ZA ODREĐIVANJE AFLATOKSINA M1 U MLIJEKU I MLIJEČNIM PROIZVODIMA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrbi\'{c}, Antonija}, year = {2013}, pages = {45}, keywords = {validacija, mlijeko, aflatoksin M1, tandemna kromatografija}, title = {VALIDACIJA LC-MS/MS METODE ZA ODRE\DJIVANJE AFLATOKSINA M1 U MLIJEKU I MLIJE\v{C}NIM PROIZVODIMA}, keyword = {validacija, mlijeko, aflatoksin M1, tandemna kromatografija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrbi\'{c}, Antonija}, year = {2013}, pages = {45}, keywords = {validation, milk, aflatoxin M1, tandem chromatography}, title = {VALIDATION OF LC-MS/MS METHOD IN DETECTION OF AFLATOXIN M1 IN MILK AND DAIRY PRODUCTS}, keyword = {validation, milk, aflatoxin M1, tandem chromatography}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font