Pregled bibliografske jedinice broj: 664068
VALIDACIJA LC-MS/MS METODE ZA ODREĐIVANJE AFLATOKSINA M1 U MLIJEKU I MLIJEČNIM PROIZVODIMA
VALIDACIJA LC-MS/MS METODE ZA ODREĐIVANJE AFLATOKSINA M1 U MLIJEKU I MLIJEČNIM PROIZVODIMA, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 664068 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
VALIDACIJA LC-MS/MS METODE ZA ODREĐIVANJE AFLATOKSINA M1 U MLIJEKU I MLIJEČNIM PROIZVODIMA
(VALIDATION OF LC-MS/MS METHOD IN DETECTION OF AFLATOXIN M1 IN MILK AND DAIRY PRODUCTS)
Autori
Vrbić, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno–biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2013
Stranica
45
Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana
Neposredni voditelj
Bilandžić, Nina
Ključne riječi
validacija; mlijeko; aflatoksin M1; tandemna kromatografija
(validation; milk; aflatoxin M1; tandem chromatography)
Sažetak
Aflatoksini, kao visoko toksični, mutageni, teratogeni i karcinogeni spojevi zahtijevaju veliku pozornost. Koncentracije aflatoksina u sirovom i obrađenom mlijeku variraju ovisno o geografskom području, klimatskim uvjetima, vlazi i temperaturi. Najčešći aflatoksin u mlijeku je aflatoksin M1 (AFM1) koji je hepatokarcinogeni metabolit dobiven hidroksilacijom aflatoksina B1. U RH najveća dopuštena količina AFM1 u mlijeku i mliječnim proizvodima iznosi 0, 05 μg L-1. Za detekciju se koristi ELISA metoda koja zbog svoje jednostavnosti, prihvatljive cijene analize i dostupnosti već dugo čini sastavni dio većih laboratorija unutar različitih institucija na polju medicine, veterine i farmacije. U ovom radu je za određivanje AFM1 u mlijeku validirana metoda LC-MS/MS, koja visoko kotira na polju preciznosti, osjetljivosti, ponovljivosti te linearnosti. Međutim visoka sofisticiranost uređaja, investicijski troškovi te potreban visoko educiran kadar za uspješan rad s uređajem čini ovu metodu manje dostupnom manjim laboratorijima. U postupku validacije su opisani parametri koji utječu na analizu, poput linearnosti, granice detekcije, točnosti, preciznosti i robusnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb