Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 663517

Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa


Kaić, Ana; Kos, Ivica; Nikšić Božidar
Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 3; 476-486 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 663517 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa
(The improvements of nutritionally-functional properties of meat)

Autori
Kaić, Ana ; Kos, Ivica ; Nikšić Božidar

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 15 (2013), 3; 476-486

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
funkcionalna hrana; meso; strategije
(functional foods; meat; strategies)

Sažetak
Uloga mesa u prehrani ljudi je u današnje vrijeme česta tema diskusija. Iako meso ima bez sumnje visoku hranidbenu vrijednost, vrlo često se njegova konzumacija prikazuje kao jednim od najvažnijih čimbenika u prehrani koji negativno utječe na ljudsko zdravlje. Unatoč tome, razvoj i strategije primjene mesa kao funkcionalne hrane pružaju sve više različitih mogućnosti modifikacije pojedinih komponenti u sastavu mesa i mesnih proizvoda. Samim time se stvaraju novi trendovi u prodaji i potrošnji mesa i mesnih proizvoda, a ponuda na tržištu je veća i raznovrsnija. Uvažavajući utvrđene činjenice i teorijske postavke funkcionalne hrane, opisan je razvoj njegova koncepta u Japanu i Europskoj uniji. Nadalje, opisane su strategije korištene u modifikaciji sastava mesa u procesu proizvodnje, načini smanjenja, zamjene ili eliminacije sastojaka nepovoljnih za ljudsko zdravlje i mogućnosti dodavanja sastojaka s funkcionalnim obilježjima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Kaić (autor)

Avatar Url Ivica Kos (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kaić, Ana; Kos, Ivica; Nikšić Božidar
Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 3; 476-486 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Kaić, A., Kos, I. & Nikšić Božidar (2013) Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (3), 476-486.
@article{article, author = {Kai\'{c}, Ana and Kos, Ivica}, year = {2013}, pages = {476-486}, keywords = {funkcionalna hrana, meso, strategije}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Na\v{c}ini pobolj\v{s}anja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa}, keyword = {funkcionalna hrana, meso, strategije} }
@article{article, author = {Kai\'{c}, Ana and Kos, Ivica}, year = {2013}, pages = {476-486}, keywords = {functional foods, meat, strategies}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {The improvements of nutritionally-functional properties of meat}, keyword = {functional foods, meat, strategies} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font