Pregled bibliografske jedinice broj: 663517
Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa
Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 3; 476-486 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 663517 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa
(The improvements of nutritionally-functional properties of meat)
Autori
Kaić, Ana ; Kos, Ivica ; Nikšić Božidar
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 15
(2013), 3;
476-486
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
funkcionalna hrana; meso; strategije
(functional foods; meat; strategies)
Sažetak
Uloga mesa u prehrani ljudi je u današnje vrijeme česta tema diskusija. Iako meso ima bez sumnje visoku hranidbenu vrijednost, vrlo često se njegova konzumacija prikazuje kao jednim od najvažnijih čimbenika u prehrani koji negativno utječe na ljudsko zdravlje. Unatoč tome, razvoj i strategije primjene mesa kao funkcionalne hrane pružaju sve više različitih mogućnosti modifikacije pojedinih komponenti u sastavu mesa i mesnih proizvoda. Samim time se stvaraju novi trendovi u prodaji i potrošnji mesa i mesnih proizvoda, a ponuda na tržištu je veća i raznovrsnija. Uvažavajući utvrđene činjenice i teorijske postavke funkcionalne hrane, opisan je razvoj njegova koncepta u Japanu i Europskoj uniji. Nadalje, opisane su strategije korištene u modifikaciji sastava mesa u procesu proizvodnje, načini smanjenja, zamjene ili eliminacije sastojaka nepovoljnih za ljudsko zdravlje i mogućnosti dodavanja sastojaka s funkcionalnim obilježjima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts