Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 662682

Netermičke metode konzerviranja hrane


Šubarić, Drago
Netermičke metode konzerviranja hrane // 3. međunarodni simpozij "Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane" Zbornik sažetaka
Tuzla: Tehnološki fakultet Tuzla, 2013. str. 8-8 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 662682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Netermičke metode konzerviranja hrane
(Non-thermal food preservation methods)

Autori
Šubarić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. međunarodni simpozij "Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane" Zbornik sažetaka / - Tuzla : Tehnološki fakultet Tuzla, 2013, 8-8

Skup
3. međunarodni simpozij "Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane"

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 14.11.2013. - 15.11.2013

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
visoki tlak; pulsirajuće el. polje; UZV; zračenje
(high pressure; pulsed electric field; ultrasound; radiation)

Sažetak
Zahtjevi potrošača za prehrambenim proizvodima očuvanih organoleptičkih i nutritivnih svojstava, sigurnim za konzumiranje, nametnuli su potrebu razvoja novih metoda i postupaka konzerviranja. Naime, tijekom procesa konzerviranja dolazi do određenih kemijskih i fizikalnih promjena uslijed čega dolazi do promjene organoleptičkih svojstava kao i smanjenja udjela ili bioraspoloživosti nekih bioaktivnih spojeva. Tako klasične metode konzerviranja sve više prepuštaju mjesto novim tehnologijama i tehnikama, ptrije svega tzv. netermičkim metodama konzerviranja kao što su visoki tlak, pulsirajuće el. polje, UZV, zračenja, svjetlost visokog intenziteta itd. Osim toga, da bi se očuvali sastojci hrane često se primjenjuju kombinacije različitih metoda u "blažem" obliku kako bi se izbjegao negativan učinak pojedinačnih metoda (konzerviranje preprekama).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago
Netermičke metode konzerviranja hrane // 3. međunarodni simpozij "Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane" Zbornik sažetaka
Tuzla: Tehnološki fakultet Tuzla, 2013. str. 8-8 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Šubarić, D. (2013) Netermičke metode konzerviranja hrane. U: 3. međunarodni simpozij "Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane" Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2013}, pages = {8-8}, keywords = {visoki tlak, pulsiraju\'{c}e el. polje, UZV, zra\v{c}enje}, title = {Netermi\v{c}ke metode konzerviranja hrane}, keyword = {visoki tlak, pulsiraju\'{c}e el. polje, UZV, zra\v{c}enje}, publisher = {Tehnolo\v{s}ki fakultet Tuzla}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2013}, pages = {8-8}, keywords = {high pressure, pulsed electric field, ultrasound, radiation}, title = {Non-thermal food preservation methods}, keyword = {high pressure, pulsed electric field, ultrasound, radiation}, publisher = {Tehnolo\v{s}ki fakultet Tuzla}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font