Pregled bibliografske jedinice broj: 662681
Jestivi filmovi i omotači - proizvodnja i primjena
Jestivi filmovi i omotači - proizvodnja i primjena // 3. međunarodni simpozij "Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane" Zbornik sažetaka
Tuzla: Tehnološki fakultet Tuzla, 2013. str. 17-17 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 662681 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Jestivi filmovi i omotači - proizvodnja i primjena
(Edible films and coating - production and application)
Autori
Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Jozinović, Antun ; Jokić, Stela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. međunarodni simpozij "Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane" Zbornik sažetaka
/ - Tuzla : Tehnološki fakultet Tuzla, 2013, 17-17
Skup
3. međunarodni simpozij "Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane"
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 14.11.2013. - 15.11.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
jestivi filmovi ; aktivno pakiranje ; proizvodnja ; primjena
(edible films ; active packaging ; production ; application)
Sažetak
Jestivi filmovi i omotači su aktivni sustavi pakiranja hrane koji u posljednje vrijeme imaju sve veći značaj u prehrambenoj industriji. Osim zaštite proizvoda, tj. produljenja trajnosti, prednost jestivih filmova je što ih potrošači mogu konzumirati, za razliku od ostalih ambalažnih materijala koji u obliku otpada opterećuju okoliš. Osnovne komponente za izradu jestivih filmova su proteini, lipidi i/ili ugljikohidrati, kojima se mogu dodavati plastifikatori, antimikrobne tvari, antioksidansi, boje i/ili arome. U novije vrijeme naročito su aktualna istraživanja primjene prirodnih antimikrobnih spojeva u jestivim filmovima i omotačima koji se koriste u mesnoj industriji i proizvodnji minimalno procesiranog voća i povrća. Cilj ovoga rada je dati pregled najvažnijih aktualnih saznanja iz područja primjene jestivih filmova i omotača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Đurđica Ačkar
(autor)
Stela Jokić
(autor)
Jurislav Babić
(autor)
Drago Šubarić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)