Pregled bibliografske jedinice broj: 662563
Upravljanje sigurnosti hrane u sustavu kvalitete hotelske industrije na primjeru hotela Ambasador u Opatiji
Upravljanje sigurnosti hrane u sustavu kvalitete hotelske industrije na primjeru hotela Ambasador u Opatiji, 2010., magistarski rad, Fakultet za mendžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
CROSBI ID: 662563 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upravljanje sigurnosti hrane u sustavu kvalitete hotelske industrije na primjeru hotela Ambasador u Opatiji
(Food safety management in the quality system of hotel industry, the example of the Hotel Ambasador in Opatija)
Autori
Maruna, Mile
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Fakultet za mendžment u turizmu i ugostiteljstvu
Mjesto
Opatija
Datum
18.10
Godina
2010
Stranica
121
Mentor
Avelini Holjevac, Ivanka
Ključne riječi
sigurnost hrane; prehrambene navike; implementacija HACCP sustava u hotelu Ambasador
(healthy food; eating habits; implementation of HACCP System in Hotel Ambasador)
Sažetak
Sigurnost hrane javni je interes svih europskih pa i svjetskih država, s obzirom da je zdrava i sigurna hrana temeljno pravo potrošača. Ono posebice dolazi do izražaja u ugostiteljstvu i hotelijerstvu gdje sigurnost gosta predstavlja imperativ s ciljem povećanja zadovoljstva, smanjenja potencijalnih rizika, stvaranja prepoznatljivosti na tržištu, te u konačnici stvaranja što veće dodane vrijednosti za hotelsko poduzeće i zajednicu u cjelini. Velike demografske promjene u društvu i globalizacija tržišta za sobom donose dodatne promjene u našim prehrambenim navikama. Čitav niz javnozdravstvenih mjera sve više dobiva na važnosti, pri čemu treba naglasiti mjere ekološkog nadzora različitih medija okoliša, od kojih je hrana neizostavan segment. Udovoljiti zahtjevima zdravstvene ispravnosti te proizvesti, preraditi i distribuirati zdravstveno ispravnu hranu postaje glavni cilj prehrambenih industrija diljem svijeta. Tokovi procesa zadovoljenja tržišta i nastanka zdravstveno ispravnog proizvoda osigurani su od ulaznih sirovina do konačnog proizvoda, stoga primjena HACCP sustava svakako prestavlja ključ uspjeha svih subjekata u poslovanju sa hranom u izrazito konkurentnom okruženju na domaćem, ali i svjetskom tržištu. Dobro organizirane i razvojno usmjerene hotelske kuće sve više preuzimaju nadzor nad cjelokupnim procesom nabave, skladištenja, pripreme i serviranja hrane. No, nedvojbeno ostaje da se kvaliteta i sigurnost hrane ne može promatrati izolirano na mjestu nastajanja, prometa ili potrošnje, nego mora uključiti sve faze u lancu proizvodnje do opskrbe krajnjeg korisnika. Implementacija HACCP sustava u hotelu Ambasador pozitivno je utjecala na prepoznatljivost na domaćem i međunarodnom tržištu, što je posebno prihvaćeno od velikih svjetskih turoperatora i agencija, kao i individualnih gostiju. Uvjeti poslovanja na turističkom tržištu su posljednjih nekoliko godina bitno promijenjeni te je uvođenje HACCP sustava postala komparativna prednost koja daje sigurnost i ulijeva povjerenje korisnika usluga. Implementacijom HACCP normi uspostavljen je proces kontinuiranog i dokumentiranog nadzora u sustavu upravljanja hranom, čime je opasnost od zdravstvene kontaminacije svedena na najmanju moguću mjeru.
Izvorni jezik
Hrvatski