Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 66243

Likopen u proizvodima od rajčice


Stalman, Ljubica
Likopen u proizvodima od rajčice, 2000., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 66243 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Likopen u proizvodima od rajčice
(Lycopene in tomato products)

Autori
Stalman, Ljubica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.10

Godina
2000

Stranica
79

Mentor
Vahčić, Nada

Neposredni voditelj
--

Ključne riječi
funkcionalna hrana; likopen; proizvodi od rajčice; skladištenje; zagrijavanje
(functional food; heating; lycopene; storage; tomato products)

Sažetak
Rajčica i proizvodi od rajčice glavni su izvor likopena i važan izvor karotenoida u svakodnevnoj prehrani. Likopen je pigment odgovoran za karakterističnu crvenu boju rajčice i njenih proizvoda. Veliko zanimanje istraživača izazvao je zbog svojih bioloških i fizikalno-kemijskih svojstava, naročito antioksidacijskog djelovanja. Brojna istraživanja potvrdila su ulogu likopena kao mikronutrijenta s povoljnim učincima na zdravlje, naglašavajući da smanjuje rizik od raznih vrsta karcinoma. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje udjela likopena u različitim proizvodima od rajčice prisutnim na zagrebačkom tržištu i to redom: u sokovima, pireima, kečapima, koncentratima (dvostrukim i trostrukim) i u pelatima rajčice; te utvrditi kinetiku degradacije likopena u pireima od rajčice tijekom zagrijavanja pri +100°C i tijekom šesnaestodnevnog skladištenja u hladnjaku pri +4°C. Određivanje udjela likopena provedeno je kromatografskom metodom. U svim analiziranim uzorcima proizvoda od rajčice likopena ima od 3,98 do 96,20 mg/100g, odnosno od 13,30 do 1152,10 mg/100g s.tv. Najveće vrijednosti likopena nađene su u skupini ljutih kečapa, a najmanje imaju kečapi. Skladištenjem i zagrijavanjem pirea od rajčice utvrđeno je značajno smanjenje udjela likopena. Naime, tijekom skladištenja udjel likopena se smanjio za 86%, a zagrijavanjem za 65,3%. Jednadžbe pravaca pokazale su se kao najbolji model za opisivanje kinetike degradacije likopena tijekom skladištenja odnosno zagrijavanja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stalman, Ljubica
Likopen u proizvodima od rajčice, 2000., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Stalman, L. (2000) 'Likopen u proizvodima od rajčice', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stalman, Ljubica}, year = {2000}, pages = {79}, keywords = {funkcionalna hrana, likopen, proizvodi od raj\v{c}ice, skladi\v{s}tenje, zagrijavanje}, title = {Likopen u proizvodima od raj\v{c}ice}, keyword = {funkcionalna hrana, likopen, proizvodi od raj\v{c}ice, skladi\v{s}tenje, zagrijavanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stalman, Ljubica}, year = {2000}, pages = {79}, keywords = {functional food, heating, lycopene, storage, tomato products}, title = {Lycopene in tomato products}, keyword = {functional food, heating, lycopene, storage, tomato products}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font