Pregled bibliografske jedinice broj: 66193
Metoda kvantitativne deskriptivne analize u senzorskoj procjeni jogurta
Metoda kvantitativne deskriptivne analize u senzorskoj procjeni jogurta, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 66193 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metoda kvantitativne deskriptivne analize u senzorskoj procjeni jogurta
(Quantitative descriptive analysis method in sensory evaluation of yoghurt)
Autori
Štefoković, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2000
Stranica
59
Mentor
Vahčić, Nada
Neposredni voditelj
--
Ključne riječi
deskriptivna senzorska analiza; Q.D.A.-metoda
(descriptive sensory analysis; Q.D.A.-method)
Sažetak
Deskriptivna analiza je postupak opisivanja svojstava proizvoda koja pri ocjenjivanju proizvoda u potpunosti uzima u obzir svaki percipirani osjet: vizualni, slušni, olfaktorni, kinestetički. Iako je ova metoda deskriptivne analize na području SAD u primjeni već 30-tak godina, naročito u industriji piva gdje je i razvijena, svoju primjenu tek je u novije vrijeme našla i na našima prostorima. Od svih postojećih metoda u kvantitativnoj deskriptivnoj analizi uklonjene su mane svih prethodnih, a posebna prednost te metode je mogućnost grafičkog prikaza dobivenih rezultata pomoću tzv. paukove mreže koja nanesena na prozirnu foliju može biti korištena kao standard s kojom će se uspoređivati rezultati dnevne proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA