Pregled bibliografske jedinice broj: 661899
Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije s područja Slavonije
Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije s područja Slavonije, 2013., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 661899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa
soli odrasle populacije s područja Slavonije
(Bakery products intake and salt intake assesment in
adults from Slavonia)
Autori
Marijanović Vincetić, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
06.12
Godina
2013
Stranica
61
Mentor
Jurković, Zorica ; Mandić, Milena
Ključne riječi
potrošnja pekarskih proizvoda ; unos soli ; nacionalna anketa o potrošnji hrane
(bakery products consumption ; salt intake ; national food consumption survey)
Sažetak
U ovom radu provedeno je ispitivanje navika konzumacije pekarskih proizvoda u odraslih (18-64 godine) muškaraca i žena iz urbane i ruralne sredine s područja Slavonije. Također, u radu je određen unos soli putem pekarskih proizvoda ispitivane populacije. Teorijski dio ovog rada donosi smjernice za pravilnu prehranu, daje uvid u ulogu žitarica u prehrani ljudi, stavlja naglasak na štetnost prekomjernog unosa soli za zdravlje i definira metode koje se koriste za procjenu prehrambenih navika svakog pojedinca. Za prikupljanje potrebnih informacija o prehrambenim navikama ispitivane populacije korišten je upitnik 24-satnog prisjećanja o konzumaciji hrane, a veličine porcija utvrđene su korištenjem atlasa s fotografijama porcija. U rezultatima rada prikazana je navika konzumacije pekarskih proizvoda s naglaskom na kruh i peciva te različite vrste kruha, a u ovisnosti o stanju uhranjenosti, dobi, spolu i mjestu stanovanja ispitivane populacije. Nadalje, u rezultatima mogu se pronaći vrijednosti za unos soli putem pekarskih proizvoda, a također s naglaskom na kruh i peciva te različite vrste kruha, a za sve navedene podskupine. U zaključku rada treba naglasiti kako je unos pekarskih proizvoda neopravdano nizak, a unos soli putem pekarskih proizvoda čini gotovo polovinu dnevno preporučenog unosa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek