Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 661899

Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije s područja Slavonije


Marijanović Vincetić, Dubravka
Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije s područja Slavonije, 2013., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 661899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije s područja Slavonije
(Bakery products intake and salt intake assesment in adults from Slavonia)

Autori
Marijanović Vincetić, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
06.12

Godina
2013

Stranica
61

Mentor
Jurković, Zorica ; Mandić, Milena

Ključne riječi
potrošnja pekarskih proizvoda ; unos soli ; nacionalna anketa o potrošnji hrane
(bakery products consumption ; salt intake ; national food consumption survey)

Sažetak
U ovom radu provedeno je ispitivanje navika konzumacije pekarskih proizvoda u odraslih (18-64 godine) muškaraca i žena iz urbane i ruralne sredine s područja Slavonije. Također, u radu je određen unos soli putem pekarskih proizvoda ispitivane populacije. Teorijski dio ovog rada donosi smjernice za pravilnu prehranu, daje uvid u ulogu žitarica u prehrani ljudi, stavlja naglasak na štetnost prekomjernog unosa soli za zdravlje i definira metode koje se koriste za procjenu prehrambenih navika svakog pojedinca. Za prikupljanje potrebnih informacija o prehrambenim navikama ispitivane populacije korišten je upitnik 24-satnog prisjećanja o konzumaciji hrane, a veličine porcija utvrđene su korištenjem atlasa s fotografijama porcija. U rezultatima rada prikazana je navika konzumacije pekarskih proizvoda s naglaskom na kruh i peciva te različite vrste kruha, a u ovisnosti o stanju uhranjenosti, dobi, spolu i mjestu stanovanja ispitivane populacije. Nadalje, u rezultatima mogu se pronaći vrijednosti za unos soli putem pekarskih proizvoda, a također s naglaskom na kruh i peciva te različite vrste kruha, a za sve navedene podskupine. U zaključku rada treba naglasiti kako je unos pekarskih proizvoda neopravdano nizak, a unos soli putem pekarskih proizvoda čini gotovo polovinu dnevno preporučenog unosa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Milena Mandić (mentor)

Avatar Url Zorica Jurković (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Marijanović Vincetić, Dubravka
Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije s područja Slavonije, 2013., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Marijanović Vincetić, D. (2013) 'Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije s područja Slavonije', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marijanovi\'{c} Vinceti\'{c}, Dubravka}, year = {2013}, pages = {61}, keywords = {potro\v{s}nja pekarskih proizvoda, unos soli, nacionalna anketa o potro\v{s}nji hrane}, title = {Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije s podru\v{c}ja Slavonije}, keyword = {potro\v{s}nja pekarskih proizvoda, unos soli, nacionalna anketa o potro\v{s}nji hrane}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marijanovi\'{c} Vinceti\'{c}, Dubravka}, year = {2013}, pages = {61}, keywords = {bakery products consumption, salt intake, national food consumption survey}, title = {Bakery products intake and salt intake assesment in adults from Slavonia}, keyword = {bakery products consumption, salt intake, national food consumption survey}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font