Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 661481

Sustavi proizvodnje goveđeg mesa


Markulinić, Mario
Sustavi proizvodnje goveđeg mesa, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 661481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sustavi proizvodnje goveđeg mesa
(Sistems of beef production)

Autori
Markulinić, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.12

Godina
2013

Stranica
36

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
govedarstvo; mesne pasmine; križanci; intenzivan tov; sustav krava-tele
(beef; beef breeds; cossbreeds; intensive fattening system; cow-calf production system)

Sažetak
Govedarska je proizvodnja najznačajnija stočarska grana i jedna od najvažnijih grana ukupne poljoprivrede. U njoj se dobivaju dva osnovna proizvoda: mlijeko i meso. Uzgoj goveda, pa samim time i proizvodnja goveđeg mesa i mlijeka, ovisi o raspoloživim poljoprivrednim površinama, klimatskim uvijetima uzgojnog područja, korištenom sustavu proizvodnje, genetskom potencijalu proizvodnog stada i svakog pojedinog grla. Bitna je razlika u proizvodnji goveđeg mesa između sustava primarno namjenjenih proizvodnji mlijeka i onih čiju osnovu čine grla mesnih pasmina. Naglim razvojem mliječnog govedarstva te istiskivanjem kombiniranih pasmina došlo je do nedostatka kvalitetne teladi za proizvodnju mesa. U svrhu poboljšanja kvalitete, ali i količine proizvedenog mesa mliječne krave se mogu pripuštati pod mesne bikove i na taj način osigurati dovoljne količine kvalitetne teladi za tov. Upravo u različitim shemama sparivanja mliječnih i mesnih genotipova treba tražiti prostora za veću proizvodnju mesa. Križanci mesnih i mliječnih genotipova odlikuju se visokim dnevnim prirastima, manjom zamašćenosti trupa i mogućnosti tova do veće završne mase. S obzirom na sustav tova, u Hrvatskoj dominira intenzivni tov junadi u kojemu su visoki troškovi izgradnje objekata i korištene koncentrirane krme. Takav sustav traži i kvalitetnu telad koje nema dovoljno na hrvatskom tržištu te ju se mora uvoziti. Međutim, iako nemaju značajnijeg udjela u proizvodnji goveđeg mesa, posljednjih godina u Hrvatskoj povećava se broj mesnih pasmina goveda. Mesne pasmine su pogodne za jeftinije sustave proizvodnje kao što je i sustav „krava–tele“ koji nije toliko opterećen troškovima izgradnje objekata i hranidbe krepkim krmivima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Markulinić, Mario
Sustavi proizvodnje goveđeg mesa, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Markulinić, M. (2013) 'Sustavi proizvodnje goveđeg mesa', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Markulini\'{c}, Mario}, year = {2013}, pages = {36}, keywords = {govedarstvo, mesne pasmine, kri\v{z}anci, intenzivan tov, sustav krava-tele}, title = {Sustavi proizvodnje gove\djeg mesa}, keyword = {govedarstvo, mesne pasmine, kri\v{z}anci, intenzivan tov, sustav krava-tele}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Markulini\'{c}, Mario}, year = {2013}, pages = {36}, keywords = {beef, beef breeds, cossbreeds, intensive fattening system, cow-calf production system}, title = {Sistems of beef production}, keyword = {beef, beef breeds, cossbreeds, intensive fattening system, cow-calf production system}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font