Pregled bibliografske jedinice broj: 661481
Sustavi proizvodnje goveđeg mesa
Sustavi proizvodnje goveđeg mesa, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 661481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sustavi proizvodnje goveđeg mesa
(Sistems of beef production)
Autori
Markulinić, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.12
Godina
2013
Stranica
36
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
govedarstvo; mesne pasmine; križanci; intenzivan tov; sustav krava-tele
(beef; beef breeds; cossbreeds; intensive fattening system; cow-calf production system)
Sažetak
Govedarska je proizvodnja najznačajnija stočarska grana i jedna od najvažnijih grana ukupne poljoprivrede. U njoj se dobivaju dva osnovna proizvoda: mlijeko i meso. Uzgoj goveda, pa samim time i proizvodnja goveđeg mesa i mlijeka, ovisi o raspoloživim poljoprivrednim površinama, klimatskim uvijetima uzgojnog područja, korištenom sustavu proizvodnje, genetskom potencijalu proizvodnog stada i svakog pojedinog grla. Bitna je razlika u proizvodnji goveđeg mesa između sustava primarno namjenjenih proizvodnji mlijeka i onih čiju osnovu čine grla mesnih pasmina. Naglim razvojem mliječnog govedarstva te istiskivanjem kombiniranih pasmina došlo je do nedostatka kvalitetne teladi za proizvodnju mesa. U svrhu poboljšanja kvalitete, ali i količine proizvedenog mesa mliječne krave se mogu pripuštati pod mesne bikove i na taj način osigurati dovoljne količine kvalitetne teladi za tov. Upravo u različitim shemama sparivanja mliječnih i mesnih genotipova treba tražiti prostora za veću proizvodnju mesa. Križanci mesnih i mliječnih genotipova odlikuju se visokim dnevnim prirastima, manjom zamašćenosti trupa i mogućnosti tova do veće završne mase. S obzirom na sustav tova, u Hrvatskoj dominira intenzivni tov junadi u kojemu su visoki troškovi izgradnje objekata i korištene koncentrirane krme. Takav sustav traži i kvalitetnu telad koje nema dovoljno na hrvatskom tržištu te ju se mora uvoziti. Međutim, iako nemaju značajnijeg udjela u proizvodnji goveđeg mesa, posljednjih godina u Hrvatskoj povećava se broj mesnih pasmina goveda. Mesne pasmine su pogodne za jeftinije sustave proizvodnje kao što je i sustav „krava–tele“ koji nije toliko opterećen troškovima izgradnje objekata i hranidbe krepkim krmivima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)