Pregled bibliografske jedinice broj: 66131
Minerali u mlijeku
Minerali u mlijeku, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 66131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Minerali u mlijeku
(Minerals in milk)
Autori
Janković, Alma
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2000
Stranica
56
Mentor
Ritz, Milana
Neposredni voditelj
--
Ključne riječi
minerali; mlijeko
(minerals; milk)
Sažetak
Minerali su prisutni u svim prehrambenim proizvodima pa tako i u mlijeku i mliječnim proizvodima. Na udjel minerala u mlijeku utječu brojni faktori od uvjeta okoliša tijekom ispaše, ishrane stoke, pasmine, stadija laktacije, klimatskih uvjeta do rukovanja s mlijekom nakon mužnje, transporta i prerade.
U ovom radu istraživani su uzorci sirovog mlijeka individualnih proizvođača, zbirnog mlijeka iz autocisterne dobivenog iz mljekare te uzorci pasteriziranog i steriliziranog mlijeka nabavljenog na zagrebačkom tržištu.
Udjel pet minerala ( željezo, mangan, nikal, bakar i cink) određen je tehnikom atomske apsorpcione spektrofotometrije dok su ostala dva minerala (kalcij i fosfor) određena kolorimetrijskim metodama.
Cilj istraživanja bio je dvojak: odrediti udjel minerala u različitim uzorcima mlijeka i dobivene vrijednosti usporediti s podacima iz literature te utvrditi postoje li statistički značajne razlike u udjelu minerala između uzoraka.
Rad predstavlja doprinos u praćenju udjela minerala u mlijeku.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA