Pregled bibliografske jedinice broj: 66106
Utvrđivanje učestalosti mutiranog alela za malignu hipertermiju u svinja
Utvrđivanje učestalosti mutiranog alela za malignu hipertermiju u svinja, 1999., magistarski rad, Prirodoslovno - matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 66106 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje učestalosti mutiranog alela za malignu hipertermiju u svinja
(Determination of the mutated malignant hyperthermia gene in swine)
Autori
Lacković, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prirodoslovno - matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.11
Godina
1999
Stranica
61
Mentor
Bašić, Ivan
Ključne riječi
maligna hipertermija; stres sindrom; RYR1 gen; DNA testiranje; kakvoća mesa
(malignant hyperthermia; stress syndrome; RYR1 gene; DNA testing; meat quality)
Sažetak
Istražili smo učestalost gena za malignu hipertermiju (MH) u 1202 svinje uzgojene na dvije farme ("Sljeme" - Zagreb i "Zbelava" - Varaždin) u Republici Hrvatskoj. Koristili smo molekularni test lančane reakcije polimerazom (PCR) u utvrđivanju genotipova čistih pasmina (Yorkshire, švedski Landrace, holandski Landrace, njemački Landrace, Hampshire) i njihovih križanaca F1. Najvišu frekvenciju n alela na farmi "Sljeme" našli smo u križanaca F1 ž. Yorkshire x m. švedski Landrace (f = 0, 138), a najnižu u križanaca F1 ž. švedski Landrace x m. Yorkshire, (f = 0, 033). Na farmi "Zbelava" najvišu frekvenciju n aklela našli smo u križanaca F1 (f = 1, 029), a najnižu u pasmina Yorkshire i njemački Landrace (f = 0, 5). Glede zastupljenosti gena za MH vezane uz spol i uzgojni status jedinki na farmi "Sljeme" najveći postotak heterozigota (N/n) našli smo u krmača (14, 3 %) dok u istih nismo utvrdili recesivne homozigotne jedinke (n/n). U istraživanjima učinka gena za MH na kakvoću mesa križanaca F1 (ž. švedski Landrace x m. Yorkshire) s farme "Sljeme" ustanovili smo da u svinja tjelesne mase 105 kg i 135 kg izražajnu vodnjikavost mesa iskazuju svinje genotipa n/n. U vrijednostima pH45 (pH 45 minuta nakon klanja) postojala je značajna razlika među genotipovima N/N i n/n u svinja tjelesne mase 105 kg. Istu, međutim, nismo našli u svinja tjelesne mase 135 kg. U vrijednostima pH24 (pH 24 sata nakon klanja) nismo našli razlike među svinjama različitih genotipova i tjelesnih masa. Značajnu razliku našli smo u boji mesa jedinki različitih genotipova i tjelesnih masa. Uvid u status gena za MH pruža mogućnost odabira selekcijske strategije s ciljem povećanja mesnatosti i poboljšanja kakvoće mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb