Pregled bibliografske jedinice broj: 660911
Prikaz izrade HACCP studije u ugostiteljskom objektu Šibensko-kninske županije
Prikaz izrade HACCP studije u ugostiteljskom objektu Šibensko-kninske županije, 2010., diplomski rad, diplomski, Zdravstveno veleučilište, Zagreb
CROSBI ID: 660911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prikaz izrade HACCP studije u ugostiteljskom objektu Šibensko-kninske županije
(Example of HACCP studies in the restaurant of the Šibensko-kninske county)
Autori
Goleš, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Zdravstveno veleučilište
Mjesto
Zagreb
Datum
01.04
Godina
2010
Stranica
43
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
HACCP studija; hotel; ugostiteljstvo
(HACCP studies; hotel; catering)
Sažetak
Zakonska obveza svih subjekata koji posluju s hranom da uspostave i provode redovite kontrole higijenskih uvjeta proizvodnje u skladu s HACCP načelima, stoga je cilj ovog rada prikaz izrade HACCP studije u jednom ugostiteljskom objektu Šibensko-kninske županije, kao bitnog koraka u procesu implementacije HACCP-a u istom. U radu su prikazani svi aspekti vezani uz pripremu jela i pića u hotelu, odnosno uz kuhinju, restoran i aperitiv bar, a sve sa ciljem kontrole rizika značajnih za sigurnost hrane. Istraživanje je provedeno u dva dijela. Prvo je u suradnji sa voditeljicom HACCP tima za cijeli hotelski kompleks provedeno terensko istraživanje u predmetnom hotelu, a zatim je pregledan i obrađen prikupljeni materijal, odnosno HACCP studija hotela. Sama implementacija HACCP sustava, nije bila jednostavna jer je zahtijevala brojne promjene i prilagodbe, i to od preuređenja prostora za pripremu hrane, uvođenja novih uređaja i materijala, uspostavljanje sustava interne komunikacije, uzbunjivanja pa do edukacije osoblja. Zbog toga je sastavljen HACCP plan koji je omogućio jednostavno praćenje kontrolnih parametara. HACCP nije samo certifikat već je to stalan proces osvještavanja ispravnih radnih navika, primjene naprednih tehnoloških standarda, te prilagodbe prehrambenim potrebama i željama gostiju. Glavni razlog za uvođenje HACCP-a u hotel, osim zakonske obveze je bio taj što hotelska tvrtka nudi svoje usluge na internacionalnom tržištu, a HACCP je na internacionalnoj razini potvrđen kao odlična praksa koja garantira kvalitetu i sigurnost u segmentu pripreme hranom i kao takav najbolji je dokaz o kvaliteti hotelske usluge. Sad je bitno da se nastavi održavanje samog sustava učinkovitim.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)