Pregled bibliografske jedinice broj: 660076
Halal standard i veza s drugim standardima
Halal standard i veza s drugim standardima, 2007., diplomski rad, preddiplomski, Zdravstveno veleučilište, Zagreb
CROSBI ID: 660076 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Halal standard i veza s drugim standardima
(Halal standard and links to other standards)
Autori
Dugonjić, Aldin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Zdravstveno veleučilište
Mjesto
Zagreb
Datum
31.10
Godina
2007
Stranica
29
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
Halal standard; haram hrana; HACCP
(Halal standard; haram food; HACCP)
Sažetak
Standardizacija je globalni trend u svijetu. U području proizvodnje prometa hrane najčešće se primjenjuju ISO standardi, standardi Codex Alimentariusa. Halal standardizacija je bazirana na principu dokazivanja sljedivosti halal-a u prehrambenom lancu. Primjenjuje se kao proaktivni preventivni pristup u sprječavanju mogućnosti ulaska harama u proces proizvodnje. Proizvođač hrane ili organizacije koja proizvodi hranu mora dokazati da ne koristi haram sirovine i da proces proizvodnje obavlja u skladu sa hala zahtjevima. Organizacija je dužna pružiti dokaz da su sve komponente koje ulaze u proizvodnju halal. Stoga je cilj ovog rada upoznati se sa halal standardom i vezama između istog i drugih već, duže prisutnih standarda. Osim točno propisane procedure provjere u tvornicama se educiraju interni auditori. Za prevenciju ulaska harama odgovorni su educirani interni auditori koji obavljaju neprekidan monitroing proizvoda i procesa. Interni auditori posebno kontroliraju HACCP-točke u procesu gdje je moguća kontaminacija. Agencija putem eksternih auditora provjerava sljedivost halala i validira proizvod analizama sastava proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)