Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 660076

Halal standard i veza s drugim standardima


Dugonjić, Aldin
Halal standard i veza s drugim standardima, 2007., diplomski rad, preddiplomski, Zdravstveno veleučilište, Zagreb


CROSBI ID: 660076 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Halal standard i veza s drugim standardima
(Halal standard and links to other standards)

Autori
Dugonjić, Aldin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Zdravstveno veleučilište

Mjesto
Zagreb

Datum
31.10

Godina
2007

Stranica
29

Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija

Ključne riječi
Halal standard; haram hrana; HACCP
(Halal standard; haram food; HACCP)

Sažetak
Standardizacija je globalni trend u svijetu. U području proizvodnje prometa hrane najčešće se primjenjuju ISO standardi, standardi Codex Alimentariusa. Halal standardizacija je bazirana na principu dokazivanja sljedivosti halal-a u prehrambenom lancu. Primjenjuje se kao proaktivni preventivni pristup u sprječavanju mogućnosti ulaska harama u proces proizvodnje. Proizvođač hrane ili organizacije koja proizvodi hranu mora dokazati da ne koristi haram sirovine i da proces proizvodnje obavlja u skladu sa hala zahtjevima. Organizacija je dužna pružiti dokaz da su sve komponente koje ulaze u proizvodnju halal. Stoga je cilj ovog rada upoznati se sa halal standardom i vezama između istog i drugih već, duže prisutnih standarda. Osim točno propisane procedure provjere u tvornicama se educiraju interni auditori. Za prevenciju ulaska harama odgovorni su educirani interni auditori koji obavljaju neprekidan monitroing proizvoda i procesa. Interni auditori posebno kontroliraju HACCP-točke u procesu gdje je moguća kontaminacija. Agencija putem eksternih auditora provjerava sljedivost halala i validira proizvod analizama sastava proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Natalija Uršulin-Trstenjak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dugonjić, Aldin
Halal standard i veza s drugim standardima, 2007., diplomski rad, preddiplomski, Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Dugonjić, A. (2007) 'Halal standard i veza s drugim standardima', diplomski rad, preddiplomski, Zdravstveno veleučilište, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dugonji\'{c}, Aldin}, year = {2007}, pages = {29}, keywords = {Halal standard, haram hrana, HACCP}, title = {Halal standard i veza s drugim standardima}, keyword = {Halal standard, haram hrana, HACCP}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dugonji\'{c}, Aldin}, year = {2007}, pages = {29}, keywords = {Halal standard, haram food, HACCP}, title = {Halal standard and links to other standards}, keyword = {Halal standard, haram food, HACCP}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font