Pregled bibliografske jedinice broj: 659935
Proizvodnja i potrošnja krumpira u Republici Hrvatskoj
Proizvodnja i potrošnja krumpira u Republici Hrvatskoj, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Stručni studij poljoprivreda krša-usmjerenje Biljna proizvodnja, Knin
CROSBI ID: 659935 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i potrošnja krumpira u Republici Hrvatskoj
(Production and consumption of potatoes in Croatia)
Autori
Franjkić, Dragan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Stručni studij poljoprivreda krša-usmjerenje Biljna proizvodnja
Mjesto
Knin
Datum
14.11
Godina
2013
Stranica
22
Mentor
Gugić, Josip
Ključne riječi
proizvodnja ; potrošnja ; tržište ; krumpir ; Republika Hrvatska
(production ; consumption ; market ; potato ; Republic of Croatia)
Sažetak
Cilj rada bio je deskriptivno analizirati stanje proizvodnih kapaciteta i proizvodnje krumpira, potrošnju i tržište krumpira, kao i zakonodavni okvir proizvodnje i tržišta krumpira, te utvrditi stupanj samodostatnosti krumpira u Republici Hrvatskoj. U radu su korištene metode deskripcije, osnovne analize vremenskog niza i bilanciranja. U Republici Hrvatskoj tijekom recentnog razdoblja kontinuirano se smanjuje ukupna požnjevena površina, ukupna proizvodnja i prinos krumpira po hektaru. Prosječna pokrivenost potrošnje domaćom proizvodnjom krumpira u razdoblju od 2003. do 2007. godine iznosila je 74%, a u razdoblju od 2008. do 2012. godine 85%. Vrijednosti stupnja samodostatnosti pokazuju da u svim godinama analiziranog razdoblja (2003.-2012.) domaća proizvodnja krumpira ne pokriva domaću potrošnju ovog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija