Pregled bibliografske jedinice broj: 658883
Certificiranje HALAL kvalitete
Certificiranje HALAL kvalitete // Zbornik radova / Buntak, Krešimir (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK), 2010. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 658883 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Certificiranje HALAL kvalitete
(HALAL QUALITY CERTIFICATION)
Autori
Dugonjić, Aldin ; , Uršulin-Trstenjak, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova
/ Buntak, Krešimir - Zagreb : Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK), 2010
Skup
10.hrvatska konferencija o kvaliteti i 1.znanstveni skup Hrvatskog društva za kvalitetu
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 10.05.2010. - 12.05.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kvaliteta; Halal standard
(quality; halal standard)
Sažetak
Kako je potrošačima sve važnija kvaliteta i sigurnost prehrambenih proizvoda, tako su pred prehrambenu industriju postavljeni visoki zahtjevi za kvalitetom i sigurnosti njihovih proizvoda. Danas su u svijetu utvrđeni brojni standardi i norme čijom se implementacijom i potvrđivanjem od za to ovlaštenih tijela potrošačima dokazuje kvaliteta. Jedan od sve prisutnijih zahtjeva u prehrambenoj industriji je i halal standard koji uzima sve veće učešće na međunarodnoj razini s obzirom da se s njegovom implementacijom otvara tržište čija se vrijednost procjenjuje na 635 milijardi USD. Halal standard utvrđuje zahtjeve i mjere koje se moraju ispuniti, odnosno poduzeti, kako bi se osigurali uvjeti za dobivanje certifikata za halal kvalitetu. Ona predstavlja ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga koje su u skladu s islamskim propisima i ispunjavaju atribute kvalitete, te su kao takovi dopušteni potrošačima hrane islamske vjeroispovijesti za korištenje i konzumiranje. Stoga je cilj ovoga rada prikazati zašto i kako implementirati zahtjeve halal kvalitete.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(autor)