Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 658872

Norma ISO 22000:2005. u postizanju sigurnosti hrane


Uršulin-Trstenjak, Natalija; Šušnić, Saša
Norma ISO 22000:2005. u postizanju sigurnosti hrane // 18. seminar s međunarodnim sudjelovanjem u djelatnosti DDD i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda / Korunić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Korunić, 2006. str. 297-301 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 658872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Norma ISO 22000:2005. u postizanju sigurnosti hrane
(ISO 22000:2005 Standard for Accomplishing Food Safety)

Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Šušnić, Saša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
18. seminar s međunarodnim sudjelovanjem u djelatnosti DDD i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda / Korunić, Zlatko - Zagreb : Korunić, 2006, 297-301

ISBN
953-7247-01-5

Skup
-Bolje smjernice bolji rad-

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 15.03.2006. - 17.03.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ISO 22000:2005; HACCP; GMP; DHP

Sažetak
International Organization forStandardization (ISO) je 01. Rujna2005. Godine objavila normu ISO 22000 Food safety management systems-Requirements for organization int he food chain (Zahtjevi za sve organizacije u prehrambenom lancu). Norma ISO 22000 je dizajnirana za implementaciju sustava sigurnosti hrane u svim tipovima organizacija u prehrambenom lancu bez obzira na veličinu i stupanj složenosti procesa. Obuhvaćen je i raspon od primarne proizvodnje, proizvodnje, transporta i skladištenja do trgovine i ugostiteljstva, kao i zahtjev za proizvođače sastojaka hrane, opreme, ambalaže, sredstva za pranje i dezinfekciju te pružanju usluga u području sigurnosti hrane. Nova norma predstavlja u osnovi harmonizaciju sedam načela HACCP sustava razvijenih od srane Codex Alimentarius Commission, elemente preduvjetnih programa dobre proizvođačke prakse (GMP) i dobre higijenske prakse (GHP) te sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001:2000 te kao takva predstavlja ispunjenje svih uvjeta za sustave upravljanja sigurnošću hrane u svim dijelovima prehrambenog lanca. Primjena norme će osigurati subjektima u poslovanju s hranom sigurnosti hrane i omogućiti jednostavnu prilagodbu u trenutku donošenja provedbenih propisa o obligaciji primjene HACCP sustava. Kako su perspektive proizvodnje i prometa sigurne hrane neupitne, sigurno je da će u budućnosti predstavljati veliki izazov pojedincima i tvrtkama koje će svoje aktivnosti usmjeriti na implementaciju i certifikaciju norme ISO 22000:2005.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Uršulin-Trstenjak, Natalija; Šušnić, Saša
Norma ISO 22000:2005. u postizanju sigurnosti hrane // 18. seminar s međunarodnim sudjelovanjem u djelatnosti DDD i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda / Korunić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Korunić, 2006. str. 297-301 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Uršulin-Trstenjak, N. & Šušnić, S. (2006) Norma ISO 22000:2005. u postizanju sigurnosti hrane. U: Korunić, Z. (ur.)18. seminar s međunarodnim sudjelovanjem u djelatnosti DDD i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda.
@article{article, author = {Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and \v{S}u\v{s}ni\'{c}, Sa\v{s}a}, editor = {Koruni\'{c}, Z.}, year = {2006}, pages = {297-301}, keywords = {ISO 22000:2005, HACCP, GMP, DHP}, isbn = {953-7247-01-5}, title = {Norma ISO 22000:2005. u postizanju sigurnosti hrane}, keyword = {ISO 22000:2005, HACCP, GMP, DHP}, publisher = {Koruni\'{c}}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and \v{S}u\v{s}ni\'{c}, Sa\v{s}a}, editor = {Koruni\'{c}, Z.}, year = {2006}, pages = {297-301}, keywords = {ISO 22000:2005, HACCP, GMP, DHP}, isbn = {953-7247-01-5}, title = {ISO 22000:2005 Standard for Accomplishing Food Safety}, keyword = {ISO 22000:2005, HACCP, GMP, DHP}, publisher = {Koruni\'{c}}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font