Pregled bibliografske jedinice broj: 658872
Norma ISO 22000:2005. u postizanju sigurnosti hrane
Norma ISO 22000:2005. u postizanju sigurnosti hrane // 18. seminar s međunarodnim sudjelovanjem u djelatnosti DDD i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda / Korunić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Korunić, 2006. str. 297-301 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 658872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Norma ISO 22000:2005. u postizanju sigurnosti hrane
(ISO 22000:2005 Standard for Accomplishing Food Safety)
Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Šušnić, Saša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
18. seminar s međunarodnim sudjelovanjem u djelatnosti DDD i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda
/ Korunić, Zlatko - Zagreb : Korunić, 2006, 297-301
ISBN
953-7247-01-5
Skup
-Bolje smjernice bolji rad-
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 15.03.2006. - 17.03.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ISO 22000:2005; HACCP; GMP; DHP
Sažetak
International Organization forStandardization (ISO) je 01. Rujna2005. Godine objavila normu ISO 22000 Food safety management systems-Requirements for organization int he food chain (Zahtjevi za sve organizacije u prehrambenom lancu). Norma ISO 22000 je dizajnirana za implementaciju sustava sigurnosti hrane u svim tipovima organizacija u prehrambenom lancu bez obzira na veličinu i stupanj složenosti procesa. Obuhvaćen je i raspon od primarne proizvodnje, proizvodnje, transporta i skladištenja do trgovine i ugostiteljstva, kao i zahtjev za proizvođače sastojaka hrane, opreme, ambalaže, sredstva za pranje i dezinfekciju te pružanju usluga u području sigurnosti hrane. Nova norma predstavlja u osnovi harmonizaciju sedam načela HACCP sustava razvijenih od srane Codex Alimentarius Commission, elemente preduvjetnih programa dobre proizvođačke prakse (GMP) i dobre higijenske prakse (GHP) te sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001:2000 te kao takva predstavlja ispunjenje svih uvjeta za sustave upravljanja sigurnošću hrane u svim dijelovima prehrambenog lanca. Primjena norme će osigurati subjektima u poslovanju s hranom sigurnosti hrane i omogućiti jednostavnu prilagodbu u trenutku donošenja provedbenih propisa o obligaciji primjene HACCP sustava. Kako su perspektive proizvodnje i prometa sigurne hrane neupitne, sigurno je da će u budućnosti predstavljati veliki izazov pojedincima i tvrtkama koje će svoje aktivnosti usmjeriti na implementaciju i certifikaciju norme ISO 22000:2005.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(autor)