Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 658296

HACCP sustav u mesnoj industriji


Uršulin-Trstenjak, Natalija; Vahčić, Nada; Marinčić, Snježana
HACCP sustav u mesnoj industriji // Kvaliteta i organizacijska kultura : zbornik sažetaka /
Zagreb: Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK), 2005. str. 61-61 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 658296 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
HACCP sustav u mesnoj industriji
(HACCP system in meat industry)

Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Vahčić, Nada ; Marinčić, Snježana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Kvaliteta i organizacijska kultura : zbornik sažetaka / / - Zagreb : Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK), 2005, 61-61

Skup
6.hrvatska konferencija o kvaliteti

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.05.2005. - 20.05.2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
HACCP; mesna industrija; kritična kontrolna točka
(HACCP; meat industry; critical; control point)

Sažetak
Cilj mesne industrije je proizvodnja za zdravlje potrošača sigurnih i kvalitetnih proizvoda uz optimalno korištenje svojih sveukupnih resursa. Radi osiguranja sigurnosti proizvoda mesna industrija primjenjuje HACCP koncepciju, kojom se sustavno analiziraju sve faze proizvodnog procesa i uvode prevencijske mjere u cilju kontrole cjelokupnog proizvodnog procesa. HACCP se primjenjuje kako bi se osigurala proizvodnja sigurne hrane temeljem otkrivanja specifičnih opasnosti-rizika i primjena mjera za njihovu prevenciju i kontrolu bolje nego što je to slučaj s testiranjem gotovog proizvoda i tradicionalnim metodama kontrole. U izradi HACCP-planova upotrijebljeno je sedam temeljnih načela. Osnovna načela uključuju određivanje opasnosti, identifikaciju kritičnih granica i postupka praćenja tj. monitoringa, određivanje korekcijskih akcij, te verifikacija i vođenje dokumentacije. U slučaju pojave odstupanja od kritičnih točaka, ono se na vrijeme može uočiti i uz poduzimanje odgovarajućih koraka za ponovnu uspostavu kontrole, prije nego potencijalno opasan proizvod dospije do potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Uršulin-Trstenjak, Natalija; Vahčić, Nada; Marinčić, Snježana
HACCP sustav u mesnoj industriji // Kvaliteta i organizacijska kultura : zbornik sažetaka /
Zagreb: Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK), 2005. str. 61-61 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Uršulin-Trstenjak, N., Vahčić, N. & Marinčić, S. (2005) HACCP sustav u mesnoj industriji. U: Kvaliteta i organizacijska kultura : zbornik sažetaka /.
@article{article, author = {Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and Vah\v{c}i\'{c}, Nada and Marin\v{c}i\'{c}, Snje\v{z}ana}, year = {2005}, pages = {61-61}, keywords = {HACCP, mesna industrija, kriti\v{c}na kontrolna to\v{c}ka}, title = {HACCP sustav u mesnoj industriji}, keyword = {HACCP, mesna industrija, kriti\v{c}na kontrolna to\v{c}ka}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo za kvalitetu (HDK)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and Vah\v{c}i\'{c}, Nada and Marin\v{c}i\'{c}, Snje\v{z}ana}, year = {2005}, pages = {61-61}, keywords = {HACCP, meat industry, critical, control point}, title = {HACCP system in meat industry}, keyword = {HACCP, meat industry, critical, control point}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo za kvalitetu (HDK)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font