Pregled bibliografske jedinice broj: 658296
HACCP sustav u mesnoj industriji
HACCP sustav u mesnoj industriji // Kvaliteta i organizacijska kultura : zbornik sažetaka /
Zagreb: Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK), 2005. str. 61-61 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 658296 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
HACCP sustav u mesnoj industriji
(HACCP system in meat industry)
Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Vahčić, Nada ; Marinčić, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Kvaliteta i organizacijska kultura : zbornik sažetaka /
/ - Zagreb : Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK), 2005, 61-61
Skup
6.hrvatska konferencija o kvaliteti
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.05.2005. - 20.05.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
HACCP; mesna industrija; kritična kontrolna točka
(HACCP; meat industry; critical; control point)
Sažetak
Cilj mesne industrije je proizvodnja za zdravlje potrošača sigurnih i kvalitetnih proizvoda uz optimalno korištenje svojih sveukupnih resursa. Radi osiguranja sigurnosti proizvoda mesna industrija primjenjuje HACCP koncepciju, kojom se sustavno analiziraju sve faze proizvodnog procesa i uvode prevencijske mjere u cilju kontrole cjelokupnog proizvodnog procesa. HACCP se primjenjuje kako bi se osigurala proizvodnja sigurne hrane temeljem otkrivanja specifičnih opasnosti-rizika i primjena mjera za njihovu prevenciju i kontrolu bolje nego što je to slučaj s testiranjem gotovog proizvoda i tradicionalnim metodama kontrole. U izradi HACCP-planova upotrijebljeno je sedam temeljnih načela. Osnovna načela uključuju određivanje opasnosti, identifikaciju kritičnih granica i postupka praćenja tj. monitoringa, određivanje korekcijskih akcij, te verifikacija i vođenje dokumentacije. U slučaju pojave odstupanja od kritičnih točaka, ono se na vrijeme može uočiti i uz poduzimanje odgovarajućih koraka za ponovnu uspostavu kontrole, prije nego potencijalno opasan proizvod dospije do potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb