Pregled bibliografske jedinice broj: 658279
Specifičnosti ispunjavanja za upravljanje dokumentacijom u osiguranju kvalitete i sigurnosti hrane u poslovnom subjektu za proizvodnju meda i proizvoda od meda
Specifičnosti ispunjavanja za upravljanje dokumentacijom u osiguranju kvalitete i sigurnosti hrane u poslovnom subjektu za proizvodnju meda i proizvoda od meda // Zbornik radova u elektronskom obliku / Čehajić-Labaš, Dunja ; Štajdohar Pađen, Olga ; Pavlinić Tomlison, Jadranka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK), 2012. str. 371-374 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 658279 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Specifičnosti ispunjavanja za upravljanje dokumentacijom u osiguranju kvalitete i sigurnosti hrane u poslovnom subjektu za proizvodnju meda i proizvoda od meda
(Specifics of fulfilment of requirements for documentation management in food quality assurance and safety in a business for production of honey and honey products)
Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Šušnić, Saša ; Levanić, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova u elektronskom obliku
/ Čehajić-Labaš, Dunja ; Štajdohar Pađen, Olga ; Pavlinić Tomlison, Jadranka - Zagreb : Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK), 2012, 371-374
Skup
12.hrvatska konferencija o kvaliteti i 3.znanstveni skup Hrvatskog društva za kvalitetu
Mjesto i datum
Brijuni, Hrvatska, 10.05.2012. - 12.05.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ISO 9001:2008; dokumentacija; HACCP; med; proizvodi od meda
(ISO 9001:2008; documentation; HACCP; honey; honey products)
Sažetak
Sustav upravljanja kvalitetom prema normi HRN EN ISO 9001:2009 zahtjeva uspostavu, implementaciju i održavanje dokumentiranog postupka upravljanja dokumentima. U pojedinim subjektima u poslovanju s hranom koje karakterizira mali broj zaposlenika, značajan broj proizvoda, izrazito sezonsko poslovanje i složena zakonska regulativa iskazuju se specifičnosti ispunjavanja tog zahtjeva i osiguravanje kontinuiteta u poboljšavanju sustava upravljanja. U radu je istaknut pristup u ispunjavanju zahtjeva u poslovnom subjektu za proizvodnju meda i proizvoda od meda tipa zadruga pri čemu je u obzir uzeta veličina organizacije, vrste aktivnosti, složenost procesa i međudjelovanje te kompetencija zaposlenika. Poslovni subjekt je u sustav upravljanja integrirao HACCP sustav čime je osigurana sigurnost proizvoda. U svrhu ispunjavanja zahtjeva i specifičnosti poslovanja izrađeni su politika kvalitete i sigurnosti hrane, poslovnik kvalitete, dokumentirani postupci i zapisi koje zahtjeva norma, dokumenti i zapisi nužni za djelotvorno planiranje, provođenje i nadzor procesa. Poseban je naglasak bio na aktivnostima izrade dokumenata koji će osigurati operativnost u postupanju uz postizanje optimalnog učinka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija