Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 65826

Određivanje udjela suhe tvari u proizvodima od rajčice


Vujec, Romana
Određivanje udjela suhe tvari u proizvodima od rajčice, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 65826 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje udjela suhe tvari u proizvodima od rajčice
(Determination of dry matter content in tomato products)

Autori
Vujec, Romana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.04

Godina
2000

Stranica
90

Mentor
Ritz, Milana

Neposredni voditelj
--

Ključne riječi
proizvodi od rajčice; udjel suhe tvari; mikrovalna sušnica; halogena sušnica
(tomato products; dry matter content; microwaves; halogens)

Sažetak
Zbog svoje nutritivne vrijednosti rajčica i proizvodi od rajčice imaju veliku ulogu u suvremenoj prehrani. Visoki udjel vode čini rajčicu podložnu mikrobiološkom kvarenju tijekom skladištenja (promjena okusa, mirisa i upotrebne vrijednosti). S obzirom da je udjel suhe tvari (vlage) jedan od važnih čimbenika koji određuje kakvoću bilo kojeg prehrambenog proizvoda pa tako i proivoda rajčice tijekom prerade i distribucije, kao i kontrole gotovog proizvoda njegovo određivanje mora biti brzo i precizno. Standardne laboratorijske metode određivanja suhe tvari sušenjem do konstantne mase baziraju se na uklanjanju vode iz malih količina vlažnog uzorka evaporacijom, a vaganjem uzorka prije i nakon sušenja dobiva se željena informacija. Nedostatak tih metoda je da su relativno dugotrajne. Za određivanje udjela suhe tvari mnogih prehrambenih proizvoda razvijene su brojne druge metode, od kojih je jedna sušenje mikrovalovima ("Milestone MLS-1200 Mega System") i druga metoda sušenja u halogenoj sušnici ("HG 53 Halogen moisture analyzer"). Cilj ovog istraživanja bio je uporediti rezultate određivanja udjela suhe tvari u proizvodima od rajčice dobivene trima metodama (standardnom AOAC metodom sušenja, metodama sušenja u mikrovalnoj i halogenoj sušnici). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni. Prema dobivenim statističkim parametrima utvrđena je prikladnost metoda mikrovalnog i halogenog sušenja za uporabu, budući su brže i jednostavnije u odnosu na standardnu metodu sušenja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milana Ritz (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vujec, Romana
Određivanje udjela suhe tvari u proizvodima od rajčice, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vujec, R. (2000) 'Određivanje udjela suhe tvari u proizvodima od rajčice', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vujec, Romana}, year = {2000}, pages = {90}, keywords = {proizvodi od raj\v{c}ice, udjel suhe tvari, mikrovalna su\v{s}nica, halogena su\v{s}nica}, title = {Odre\djivanje udjela suhe tvari u proizvodima od raj\v{c}ice}, keyword = {proizvodi od raj\v{c}ice, udjel suhe tvari, mikrovalna su\v{s}nica, halogena su\v{s}nica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vujec, Romana}, year = {2000}, pages = {90}, keywords = {tomato products, dry matter content, microwaves, halogens}, title = {Determination of dry matter content in tomato products}, keyword = {tomato products, dry matter content, microwaves, halogens}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font