Pregled bibliografske jedinice broj: 658180
Utjecaj oblika na kvalitetu osušenog ploda jabuke
Utjecaj oblika na kvalitetu osušenog ploda jabuke // Glasnik zaštite bilja, 36 (2013), 5; 16-20 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 658180 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj oblika na kvalitetu osušenog ploda jabuke
(The effect of shape to quality of dried apple fruit)
Autori
Sito, Stjepan ; Škurdija, Slavica ; Sinković, Petra ; Čeh, Mario ; Martinec, Jasmina ; Arar, Martina
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 36
(2013), 5;
16-20
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
plod jabuke ; sušenje jabuke ; čips od jabuke
(apple fruit ; drying of apple ; apple chips)
Sažetak
U radu su prikazani rezultati laboratorijskog sušenja jabuka u različitim oblicima slijedećih sorti jabuka ; Crips Pink, Granny Smith, Jonagold, Idared, Golden Delicious, i Braeburn. Čips od jabuke se pokazao kao najpoželjniji osušeni oblik jabuke (63%), slijede klipiči (21%), a za štapiće se odlučilo svega 16% anketiranih osoba. Rezultati ankete su pokazali da je najpoželjnija sorta za sušenje Crips Pink, zatim Granny Smith, Jonagold, Idared, Golden Delicious, a najmanje poželjna sorta je Braeburn. Prikazani rezultati istraživanja mogu poslužiti pri odabiru sorti jabuka kod podizanja novih nasada čiji bi plodovi bili namijenjeni sušenju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts