Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 65816

Aroma probiotičkih uzoraka jogurta


Matić, Renata
Aroma probiotičkih uzoraka jogurta, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 65816 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aroma probiotičkih uzoraka jogurta
(Aroma probiotic yoghurt samples)

Autori
Matić, Renata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2000

Stranica
61

Mentor
Vahčić, Nada

Neposredni voditelj
--

Ključne riječi
komponente arome; probiotički jogurt; skladištenje
(aroma compounds; probiotic yoghurt; storage)

Sažetak
U jogurtu se tijekom skladištenja zbivaju različite fizikalno-kemijske promjene, koje dovode do promjene udjela komponenata arome. U ovom radu praćene su promjene udjela acetaldehida, diacetila, etanola, mliječne, limunske i octene kiseline u dva uzorka probiotičkog jogurta tijekom dvadesetdnevnog skladištenja pri dvije različite temperature (+4°C i +20°C). Ispitivanja su provedena svakog petog dana. Uzorci probiotičkog jogurta sadržavali su sljedeće mikroorganizme: Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum i Streptococcus thermophilus. Za određivanje udjela acetaldehida, etanola, mliječne, limunske i octene kiseline korištene su enzimne metode, dok je za određivanje diacetila korištena kolorimetrijska metoda. Dobiveni rezultati pokazuju da tijekom skladištenja pri obje temperature udjel acetaldehida opada, s tim da je na višoj temperaturi tendencija pada jače izražena , dok udjel ostalih ispitivanih komponenata arome raste. Udjel diacetila i etanola raste, a razlika u temperaturi skladištenja nema značajnog utjecaja, dok je kod octene kiseline porast udjela izraženiji pri višoj temperaturi skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matić, Renata
Aroma probiotičkih uzoraka jogurta, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Matić, R. (2000) 'Aroma probiotičkih uzoraka jogurta', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mati\'{c}, Renata}, year = {2000}, pages = {61}, keywords = {komponente arome, probioti\v{c}ki jogurt, skladi\v{s}tenje}, title = {Aroma probioti\v{c}kih uzoraka jogurta}, keyword = {komponente arome, probioti\v{c}ki jogurt, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mati\'{c}, Renata}, year = {2000}, pages = {61}, keywords = {aroma compounds, probiotic yoghurt, storage}, title = {Aroma probiotic yoghurt samples}, keyword = {aroma compounds, probiotic yoghurt, storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font