Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 65809

Aroma probiotičkih jogurta


Štrkalj, Anita
Aroma probiotičkih jogurta, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 65809 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aroma probiotičkih jogurta
(Aroma of probiotic yogurts)

Autori
Štrkalj, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.06

Godina
2000

Stranica
54

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
komponente arome; probiotički jogurt; skladištenje
(aroma compounds; probiotic yogurt; storage)

Sažetak
U ovom radu praćene su promjene komponenata arome tijekom skladištenja uzoraka probiotičkih jogurta dva različita proizvođača. Uzorci su čuvani pri temperaturama od +4°C i +20°C. Periodički su uzimani uzorci za određivanje komponenata arome: acetaldehid, etanol, limunska, mliječna i octena kiselina te diacetil. Diacetil je određivan kolorimetrijskom metodom, a ostale komponente enzimnom metodom. Rezultati pokazuju da su promjene izraženije pri višoj temperaturi skladištanja. Tijekom skladištenja udjel acetaldehida pada u oba probiotička jogurta. Udjel etanola raste s porastom temperature. Kod uzoraka probiotičkog jogurta jednog proizvođača nakon 12 dana uočeno je naglo smanjivanje udjela etanola. U istim uzorcima jogurta udjel limunske kiseline ima tendenciju laganog rasta pri obje temperature skladištenja dok u uzorcima drugog proizvođača porast limunske kiseline nastupa ranije pri +4°C. Udjel mliječne kiseline lagano raste nakon 9. odnosno 10. dana. Udjel diacetila i octene kiseline raste i izraženiji porast je zadnjih dana skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)

Avatar Url Anita Štrkalj (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štrkalj, Anita
Aroma probiotičkih jogurta, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Štrkalj, A. (2000) 'Aroma probiotičkih jogurta', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}trkalj, Anita}, year = {2000}, pages = {54}, keywords = {komponente arome, probioti\v{c}ki jogurt, skladi\v{s}tenje}, title = {Aroma probioti\v{c}kih jogurta}, keyword = {komponente arome, probioti\v{c}ki jogurt, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}trkalj, Anita}, year = {2000}, pages = {54}, keywords = {aroma compounds, probiotic yogurt, storage}, title = {Aroma of probiotic yogurts}, keyword = {aroma compounds, probiotic yogurt, storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font