Pregled bibliografske jedinice broj: 657973
Preduvjetni programi Halal standarda
Preduvjetni programi Halal standarda // 20. SEMINAR DDD i ZUP, NOVINE U DJELATNOSTI DEZINFEKCIJE, DEZINSEKCIJE, DERATIZACIJE I ZAŠTITE USKLADIŠTENIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA / Korunić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Korunić, 2008. str. 63-69 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 657973 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preduvjetni programi Halal standarda
(Prerquisite programs and Halal standard)
Autori
Dugonjić, Aldin ; Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Šušnić Saša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
20. SEMINAR DDD i ZUP, NOVINE U DJELATNOSTI DEZINFEKCIJE, DEZINSEKCIJE, DERATIZACIJE I ZAŠTITE USKLADIŠTENIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA
/ Korunić, Zlatko - Zagreb : Korunić, 2008, 63-69
ISBN
978-953-7247-06-05
Skup
Globalno zatopljenje-biološke promjene
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 02.04.2008. - 04.04.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
HALAL sustav; preduvjetni programi; HALAL kvaliteta
(Halal system; prerquisite programs; halal quality)
Sažetak
Prehrambena industrija danas se susreće sa zahtjevima još jednog standarda, HALAL standarda. Hrvatski proizvođači hrane također prilagođavaju svoju proizvodnju zahtjevima navedenog standarda uz pretpostavku značajnog povećanja plasmana hrane na tržišta koja traže takove proizvode. HALAL standard utvrđuje zahtjeve i mjere koje se moraju ispuniti, odnosno poduzeti, kako bi se osigurali uvjeti za dobivanje certifikata za HALAL kvalitetu. Ona predstavlja ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga koje su u skladu s islamskim propisima i ispunjavaju atribute kvalitete, te su kao takovi dopušteni potrošačima hrane muslimanske vjeroispovijesti za korištenje i konzumiranje. Stoga je cilj ovog rada prikazati zahtjeve za HALAL hranu koja se definira kroz dozvoljenu hranu, zabranjenu hranu dodatne zahtjeve vezane za preduvjetne programe DHP (dobre higijenske prakse) i DPP (dobre proizvođačke prakse). Standardizacija takovih proizvoda bazira se na principu dokazivanja sljedivosti HALAL-a u prehrambenom lancu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb