Pregled bibliografske jedinice broj: 657964
Sanitacija kao preduvjetni program u uvođenju HACCP sustava
Sanitacija kao preduvjetni program u uvođenju HACCP sustava // 17. stručno edukativni seminar s međunarodnim sudjelovanjem / Korunić, Zlatko (ur.).
Rovinj: Korunić, 2005. str. 13-18 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 657964 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sanitacija kao preduvjetni program u uvođenju HACCP sustava
(Sanitation as precondition program)
Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Vahčić, Nada ; Vešligaj, Božica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
17. stručno edukativni seminar s međunarodnim sudjelovanjem
/ Korunić, Zlatko - Rovinj : Korunić, 2005, 13-18
Skup
Novine u djelatnosti dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i uskladištenih poljoprivrednih proizvoda. Sigurna uporaba pesticida
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 13.03.2005. - 15.03.2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
higijena; sanitacija; preduvjetni program; HACCP
(sanitation; hygiene; precondition program; HACCP)
Sažetak
Preduvjetni programi i HACCP sustav osiguravaju zdravstvenu ispravnost proizvoda. Oni predstavljaju opće aktivnosti koje utječu na zdravstvenu ispravnost, a čine ga dobra higijenska praksa, dobra proizvoditeljska praksa, standardni operativni postupak i sanitacijski standardni operativni postupak. Propisana i efikasna sanitacija bitna je u svakom koraku proizvodnje hrane. Zdravstvena ispravnost proizvoda ovisi sanitarnim mjerama provedenim u proizvodnji hrane. Nehigijenski uređaji i oprema, loše postupanje s hranom, nedovoljna osobna higijena i drugi slični postupci kreiraju okoliš prikladan za kontaminaciju proizvoda. Sanitacija se šire definira kao formuliranje i primjena onih postupaka koje ustanovljuju takvo stanje okoliša koje unapređuje čistoću i širi javno zdravlje. Ona ima mnogo implikacija koje se odnose na okoliš u kojem se proizvodi hrana. Opskrba i distribucija zdrave vode, nezagađeni zrak, konstrukcija samih postrojenja, zaštita od buke, zaštita od štetnika i nametnika, odgovarajući postupci s otpadom i otpadnim produktima su kritični elementi sanitacije okoliša. Efikasna sanitacija ili čistoća, zajedno sa sanitarnim postupanjem s uređajima i opremom, dobra osobna higijena i pravilno postupanje s hranom značajno reduciraju rizik direktne kontaminacije i kvarenja proizvoda i esencijalni su u implementaciji sustava analize rizika i kritičnih kontrolnih točaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb