Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 657964

Sanitacija kao preduvjetni program u uvođenju HACCP sustava


Uršulin-Trstenjak, Natalija; Vahčić, Nada; Vešligaj, Božica
Sanitacija kao preduvjetni program u uvođenju HACCP sustava // 17. stručno edukativni seminar s međunarodnim sudjelovanjem / Korunić, Zlatko (ur.).
Rovinj: Korunić, 2005. str. 13-18 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 657964 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sanitacija kao preduvjetni program u uvođenju HACCP sustava
(Sanitation as precondition program)

Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Vahčić, Nada ; Vešligaj, Božica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
17. stručno edukativni seminar s međunarodnim sudjelovanjem / Korunić, Zlatko - Rovinj : Korunić, 2005, 13-18

Skup
Novine u djelatnosti dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i uskladištenih poljoprivrednih proizvoda. Sigurna uporaba pesticida

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 13.03.2005. - 15.03.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
higijena; sanitacija; preduvjetni program; HACCP
(sanitation; hygiene; precondition program; HACCP)

Sažetak
Preduvjetni programi i HACCP sustav osiguravaju zdravstvenu ispravnost proizvoda. Oni predstavljaju opće aktivnosti koje utječu na zdravstvenu ispravnost, a čine ga dobra higijenska praksa, dobra proizvoditeljska praksa, standardni operativni postupak i sanitacijski standardni operativni postupak. Propisana i efikasna sanitacija bitna je u svakom koraku proizvodnje hrane. Zdravstvena ispravnost proizvoda ovisi sanitarnim mjerama provedenim u proizvodnji hrane. Nehigijenski uređaji i oprema, loše postupanje s hranom, nedovoljna osobna higijena i drugi slični postupci kreiraju okoliš prikladan za kontaminaciju proizvoda. Sanitacija se šire definira kao formuliranje i primjena onih postupaka koje ustanovljuju takvo stanje okoliša koje unapređuje čistoću i širi javno zdravlje. Ona ima mnogo implikacija koje se odnose na okoliš u kojem se proizvodi hrana. Opskrba i distribucija zdrave vode, nezagađeni zrak, konstrukcija samih postrojenja, zaštita od buke, zaštita od štetnika i nametnika, odgovarajući postupci s otpadom i otpadnim produktima su kritični elementi sanitacije okoliša. Efikasna sanitacija ili čistoća, zajedno sa sanitarnim postupanjem s uređajima i opremom, dobra osobna higijena i pravilno postupanje s hranom značajno reduciraju rizik direktne kontaminacije i kvarenja proizvoda i esencijalni su u implementaciji sustava analize rizika i kritičnih kontrolnih točaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Uršulin-Trstenjak, Natalija; Vahčić, Nada; Vešligaj, Božica
Sanitacija kao preduvjetni program u uvođenju HACCP sustava // 17. stručno edukativni seminar s međunarodnim sudjelovanjem / Korunić, Zlatko (ur.).
Rovinj: Korunić, 2005. str. 13-18 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Uršulin-Trstenjak, N., Vahčić, N. & Vešligaj, B. (2005) Sanitacija kao preduvjetni program u uvođenju HACCP sustava. U: Korunić, Z. (ur.)17. stručno edukativni seminar s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and Vah\v{c}i\'{c}, Nada and Ve\v{s}ligaj, Bo\v{z}ica}, editor = {Koruni\'{c}, Z.}, year = {2005}, pages = {13-18}, keywords = {higijena, sanitacija, preduvjetni program, HACCP}, title = {Sanitacija kao preduvjetni program u uvo\djenju HACCP sustava}, keyword = {higijena, sanitacija, preduvjetni program, HACCP}, publisher = {Koruni\'{c}}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and Vah\v{c}i\'{c}, Nada and Ve\v{s}ligaj, Bo\v{z}ica}, editor = {Koruni\'{c}, Z.}, year = {2005}, pages = {13-18}, keywords = {sanitation, hygiene, precondition program, HACCP}, title = {Sanitation as precondition program}, keyword = {sanitation, hygiene, precondition program, HACCP}, publisher = {Koruni\'{c}}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font