Pregled bibliografske jedinice broj: 657939
Sigurnost hrane kroz «higijenski paket» kao dio osiguranja sigurnosti turističkih destinacija
Sigurnost hrane kroz «higijenski paket» kao dio osiguranja sigurnosti turističkih destinacija // Gospodarstvo i okoliš : stručni časopis za tehniku zaštite okoliša, 87 (2007), 485-486 (podatak o recenziji nije dostupan, ostalo, stručni)
CROSBI ID: 657939 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sigurnost hrane kroz «higijenski paket» kao dio osiguranja sigurnosti turističkih destinacija
(Food safety through the «hygiene package» as part of ensuring the safety of tourist destinations)
Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Vahčić Nada ; Šušnić, Saša
Izvornik
Gospodarstvo i okoliš : stručni časopis za tehniku zaštite okoliša (1330-1152) 87
(2007);
485-486
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, ostalo, stručni
Ključne riječi
zdravstvena ispravnost; higijenski paket; HACCP sustav
(health safety; hygiene package; the HACCP system)
Sažetak
Osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti predstavlja vrlo veliku i zahtjevnu aktivnost svih koji sudjeluju u tom procesu od nabave sirovine, pripreme hrane uz veliki broj različitih tehnoloških procesa, serviranja i posluživanja te distribucije. Da bi se osigurala zdravstvena ispravnost hrane Republika Hrvatska je pristupila donošenju tzv. higijenskog paketa koji se temelji na uredbama i direktivama EU, a čiji je osnovni pristup analiza rizika, HACCP sustav-analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka, sljedivost, službena kontrola bazirana na audit principu. Glavnu odgovornost za zdravstvenu ispravnost hrane snosi subjekt u poslovanju s hranom koji je dužan stalno i pravilno primjenjivati postupke koji se odnose na kontrolu podataka u prehrambenom lancu, održavanju prostora i opreme, higijenu prije, tijekom i poslije posla, osobnu higijenu, izobrazbu, suzbijanju štetočina, kakvoću vode, kontrolu temperature, kontrolu hrane koja ulazi i napušta objekat i kontrolu prateće dokumentacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb