Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 657916

Problematika i iskustva HACCP sustava kao analiza opasnosti u proizvodnji i prometu hrane


Uršulin-Trstenjak, Natalija; Vahčić, Nada; Šušnić, Saša
Problematika i iskustva HACCP sustava kao analiza opasnosti u proizvodnji i prometu hrane // II. Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Rovinj, 2005. str. 98-98 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 657916 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Problematika i iskustva HACCP sustava kao analiza opasnosti u proizvodnji i prometu hrane
(Problems and experiences as HACCP hazard analysis in the production and distribution of food)

Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Vahčić, Nada ; Šušnić, Saša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Skup
II. Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 26.10.2005. - 29.10.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
HACCP sustav; verifikacija
(HACCP system; verification)

Sažetak
Osnovni zahtjevi za kontrolu hrane, a odnose se na analizu opasnosti u procesu proizvodnje i prometu hrane dati su u dokumentu FAO/WHO (Codex Alimentarius Comission), FDA (Food and Drug Adiministration) i EU («Directive on the Hygiene of Foodstuffs», No. 93/43/EEC of the Council of June 14, 1993). Današnji sistem kontrole hrane zasniva se na principima koji uključuju praćenje svih procesa nastanka gotovog proizvoda iz čega proizlazi da je odgovornost za kvalitetu i sigurnost hrane na proizvođaču (opredjeljenje za sigurnost hrane, podjela odgovornosti i ovlasti, uspostava komunikacije HACCP tima sa ostalim jedinicama u organizaciji, priprema za izvanredna stanja, osiguravanje sredstava, osposobljavanje i edukacija kadrova ), koji je dužan u svakom trenutku dokumentirano dokazati da je njegov proizvod kvalitetan i zdravstveno ispravan. HACCP sustav je sustav koji će kao sustavna metoda i sustav poredanih operacija i kao sustav vođenja osigurati zdravstveno ispravan proizvod, ako se prihvati kao dinamički proces. S raznim nadzornim aktivnostima, definiranim kao verifikacija, potvrđujemo valjanost HACCP plana i dokazujemo da HACCP sustav djeluje sukladno s postavljenim planom HACCP-a.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Uršulin-Trstenjak, Natalija; Vahčić, Nada; Šušnić, Saša
Problematika i iskustva HACCP sustava kao analiza opasnosti u proizvodnji i prometu hrane // II. Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Rovinj, 2005. str. 98-98 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Uršulin-Trstenjak, N., Vahčić, N. & Šušnić, S. (2005) Problematika i iskustva HACCP sustava kao analiza opasnosti u proizvodnji i prometu hrane. U: II. Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and Vah\v{c}i\'{c}, Nada and \v{S}u\v{s}ni\'{c}, Sa\v{s}a}, year = {2005}, pages = {98-98}, keywords = {HACCP sustav, verifikacija}, title = {Problematika i iskustva HACCP sustava kao analiza opasnosti u proizvodnji i prometu hrane}, keyword = {HACCP sustav, verifikacija}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and Vah\v{c}i\'{c}, Nada and \v{S}u\v{s}ni\'{c}, Sa\v{s}a}, year = {2005}, pages = {98-98}, keywords = {HACCP system, verification}, title = {Problems and experiences as HACCP hazard analysis in the production and distribution of food}, keyword = {HACCP system, verification}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font