Pregled bibliografske jedinice broj: 657916
Problematika i iskustva HACCP sustava kao analiza opasnosti u proizvodnji i prometu hrane
Problematika i iskustva HACCP sustava kao analiza opasnosti u proizvodnji i prometu hrane // II. Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Rovinj, 2005. str. 98-98 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 657916 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Problematika i iskustva HACCP sustava kao analiza opasnosti u proizvodnji i prometu hrane
(Problems and experiences as HACCP hazard analysis in the production and distribution of food)
Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Vahčić, Nada ; Šušnić, Saša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Skup
II. Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 26.10.2005. - 29.10.2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
HACCP sustav; verifikacija
(HACCP system; verification)
Sažetak
Osnovni zahtjevi za kontrolu hrane, a odnose se na analizu opasnosti u procesu proizvodnje i prometu hrane dati su u dokumentu FAO/WHO (Codex Alimentarius Comission), FDA (Food and Drug Adiministration) i EU («Directive on the Hygiene of Foodstuffs», No. 93/43/EEC of the Council of June 14, 1993). Današnji sistem kontrole hrane zasniva se na principima koji uključuju praćenje svih procesa nastanka gotovog proizvoda iz čega proizlazi da je odgovornost za kvalitetu i sigurnost hrane na proizvođaču (opredjeljenje za sigurnost hrane, podjela odgovornosti i ovlasti, uspostava komunikacije HACCP tima sa ostalim jedinicama u organizaciji, priprema za izvanredna stanja, osiguravanje sredstava, osposobljavanje i edukacija kadrova ), koji je dužan u svakom trenutku dokumentirano dokazati da je njegov proizvod kvalitetan i zdravstveno ispravan. HACCP sustav je sustav koji će kao sustavna metoda i sustav poredanih operacija i kao sustav vođenja osigurati zdravstveno ispravan proizvod, ako se prihvati kao dinamički proces. S raznim nadzornim aktivnostima, definiranim kao verifikacija, potvrđujemo valjanost HACCP plana i dokazujemo da HACCP sustav djeluje sukladno s postavljenim planom HACCP-a.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb