Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 65739

Određivanje udjela vode u tjestenini


Rak, Sandra
Određivanje udjela vode u tjestenini, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 65739 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje udjela vode u tjestenini
(Determination of moisture content in pasta)

Autori
Rak, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.03

Godina
2000

Stranica
42

Mentor
Vahčić, Nada

Neposredni voditelj
--

Ključne riječi
tjestenina; udjel vlage; mikrovalovi
(pasta; moisture content; microwaves)

Sažetak
Zbog svoje nutritivne vrijednosti tjestenina ima veliku ulogu u suvremenoj prehrani. Ima niski udjel vode, slabo je higroskopna, a tijekom skladištenja ne stari, ne mijenja okus, miris i upotrebnu vrijednost. S obzirom da je udjel vlage jedan od važnih čimbenika koji određuju kakvoću bilo kojeg prehrambenog proizvoda pa tako i tjestenine, tijekom prerade i distribucije, kao i kontrole gotovog proizvoda njegovo određivanje mora biti brzo i precizno. Standardne laboratorijske metode određivanja vode sušenjem do konstantne mase baziraju se na uklanjanju vode iz malih količina vlažnog uzorka evaporacijom, a vaganjem uzorka prije i nakon sušenja dobiva se željena informacija. Nedostatak tih metoda je da su relativno dugotrajne. Za što brže određivanje vlažnosti mnogih prehrambenih proizvoda razvijene su i druge metode od kojih je jedna i sušenje mikrovalovima u različitim modelima sušnica. Jedna od sušnica je i "Milestone MLS-1200 Mega System". Cilj ovog istraživanja bio je usporediti rezultate određivanja udjela vode u tjestenini dobivene dvjema metodama (standardnom AOAC metodom sušenja i metodom sušenja u spomenutoj mikrovalnoj sušnici). Dobiveni rezultati statistički su interpretirani. Prema postignutim statističkim parametrima utvrđena je prikladnost metode mikrovalnog sušenja za uporabu, budući da je i brža i jednostavnija u odnosu na standardnu metodu sušenja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rak, Sandra
Određivanje udjela vode u tjestenini, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Rak, S. (2000) 'Određivanje udjela vode u tjestenini', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rak, Sandra}, year = {2000}, pages = {42}, keywords = {tjestenina, udjel vlage, mikrovalovi}, title = {Odre\djivanje udjela vode u tjestenini}, keyword = {tjestenina, udjel vlage, mikrovalovi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rak, Sandra}, year = {2000}, pages = {42}, keywords = {pasta, moisture content, microwaves}, title = {Determination of moisture content in pasta}, keyword = {pasta, moisture content, microwaves}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font