Pregled bibliografske jedinice broj: 656909
Rezultati oplemenjivanja golozrnog ječma na Poljoprivrednom institutu Osijek
Rezultati oplemenjivanja golozrnog ječma na Poljoprivrednom institutu Osijek // Zbornik sažetaka 6. Međunarodnog kongresa: Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2013. str. 32-33 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 656909 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rezultati oplemenjivanja golozrnog ječma na Poljoprivrednom institutu Osijek
(Results of breeding naked barley at Agricultural Institute Osijek)
Autori
Lalić, Alojzije ; Abičić, Ivan ; Šimić, Gordana ; Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir ; Horvat, Daniela ; Krstanović, Vladimir ; Jukić, Marko ; Tišma, Marina ; Radan, Zvonko ; Kovačević, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 6. Međunarodnog kongresa: Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
/ Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2013, 32-33
ISBN
978-953-6485-31-4
Skup
6. Međunarodni kongres: Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 06.11.2013. - 08.11.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
golozrni ječam ; genotip ; urod zrna ; parametri kvalitete
(naked barley ; genotype ; grain yield ; quality parameters)
Sažetak
U svijetu raste interes za korištenjem golozrnog ječma u ljudskoj ishrani, ali i industrijskoj preradi. U Republici Hrvatskoj nema tradicije uzgoja golozrnog ječma, te nije prepoznata i iskorištena mogućnost većeg namjenskog korištenja ječma u prehrambenoj industriji. Golozrni ječam se može koristiti bez naknadne obrade (ljuštenja, brušenja) nakon žetve i ima mogućnost šire primjene u ishrani ljudi. Ciljano oplemenjivanje kultivara ječma za posebne namjene zrna je vezano uz selekciju i proizvodnju prema određenim parametrima i pokazateljima kvalitete. U tome pogledu kriterije prehrambene kvalitete ječma treba usmjeriti prema fizikalnim kvalitativnim pokazateljima zrna (prisustvo/odsutstvo pljevica, boja aleurona, masa zrna, hektolitarska masa zrna, tvrdoća, učešću zrna pojedinih frakcija, hranidbene vrijednosti…) i prema kemijskom sastavu zrna (ugljikohidrati, neškrobni polisaharidi, aminokiseline, vlakna, proteini, masti, minerali i vitamini). Na Poljoprivrednom institutu Osijek (PIO) kreirane su linije ozimog golozrnog ječma koje se nalaze u ispitivanjima na PIO, mikropokusima na lokacijama (Slavonski Brod, Požega, Tovarnik), proizvodnim pokusima kod poljoprivrednih proizvođača, te u postupku priznavanja (1 linija) i zaštite novih biljnih sorti kod Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo RH. U provedenim istraživanjima na pokušalištu Instituta ispitivane su linije (9) ozimog golozrnog ječma PIO i standardne sorte PIO pljevičaste forme zrna. Provedena istraživanja ukazuju da novostvorene linije Osk. 4.1/189GZ- 10 (Matko), Osk. 4.1/184GZ-10, Osk. 4.1/186GZ- 10 golozrnog ječma su u provedenim istraživanjima ostvarivali urod zrna na razini standardne sorte, uz vrlo visoku hektolitarsku masu zrna (iznad 76 kg), udjel zrna I klase iznad 80 %, masu 1000 zrna od 44 grama, sadržaj proteina iznad 14 %. Na uzorcima golozrnog ječma provedeno je mikroslađenje, a rezultati analize slada ukazuju na vrlo visoki sadržaj ekstrakta, te nešto slabije citolitičke i proteolitičke parametre slada. Naročito visok sadržaj ekstrakta (86, 3) imala je linija Osk. 4.1/179GZ-10 uz nižu viskoznost slada u odnosu na ostale ispitivane linije golozrnog ječma. Analiza sadržaja β-glukana u zrnu ječma ukazuje da linija Matko (5, 42 g/100 g.s.t.), linija Osk. 4.1/186GZ-10 (5, 27 g/100 g.s.t.) imaju povećani sadržaj β-glukana u zrnu u odnosu na pljevičastu sortu najvišeg ostvarenog sadržaja β-glukana ozimog dvorednog ječma sorte Bingo (4, 24 g/100 g.s.t.). Razgradljiva biljna vlakna (prvenstveno β-glukani), povoljno utječu na ljudsko zdravlje a genotipovi povišenog sadržaja β-glukana u zrnu predstavljaju dobar osnov za zasnivanje proizvodnje „novel food” i funkcionalne hrane, koja se razvija i ostvaruje visoku cijenu na svjetskom tržištu Sjemenarstvo i održanje genetske čistoće kultivara golozrnog ječma je zahtjevnije s obzirom na uočeni povećani postotak stranooplodnje kod ove odlike ječma, kao i očuvanja klijavosti i energije klijanja zbog moguće većeg oštećenja zrna prilikom žetve u odnosu na pljevičaste forme ječma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Alojzije Lalić
(autor)
Gordana Šimić
(autor)
Marko Jukić
(autor)
Krešimir Dvojković
(autor)
Ivan Abičić
(autor)
Georg Drezner
(autor)
Daniela Horvat
(autor)
Josip Kovačević
(autor)
Marina Tišma
(autor)