Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 656909

Rezultati oplemenjivanja golozrnog ječma na Poljoprivrednom institutu Osijek


Lalić, Alojzije; Abičić, Ivan; Šimić, Gordana; Drezner, Georg; Dvojković, Krešimir; Horvat, Daniela; Krstanović, Vladimir; Jukić, Marko; Tišma, Marina; Radan, Zvonko; Kovačević, Josip
Rezultati oplemenjivanja golozrnog ječma na Poljoprivrednom institutu Osijek // Zbornik sažetaka 6. Međunarodnog kongresa: Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2013. str. 32-33 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 656909 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rezultati oplemenjivanja golozrnog ječma na Poljoprivrednom institutu Osijek
(Results of breeding naked barley at Agricultural Institute Osijek)

Autori
Lalić, Alojzije ; Abičić, Ivan ; Šimić, Gordana ; Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir ; Horvat, Daniela ; Krstanović, Vladimir ; Jukić, Marko ; Tišma, Marina ; Radan, Zvonko ; Kovačević, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 6. Međunarodnog kongresa: Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2013, 32-33

ISBN
978-953-6485-31-4

Skup
6. Međunarodni kongres: Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo

Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 06.11.2013. - 08.11.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
golozrni ječam ; genotip ; urod zrna ; parametri kvalitete
(naked barley ; genotype ; grain yield ; quality parameters)

Sažetak
U svijetu raste interes za korištenjem golozrnog ječma u ljudskoj ishrani, ali i industrijskoj preradi. U Republici Hrvatskoj nema tradicije uzgoja golozrnog ječma, te nije prepoznata i iskorištena mogućnost većeg namjenskog korištenja ječma u prehrambenoj industriji. Golozrni ječam se može koristiti bez naknadne obrade (ljuštenja, brušenja) nakon žetve i ima mogućnost šire primjene u ishrani ljudi. Ciljano oplemenjivanje kultivara ječma za posebne namjene zrna je vezano uz selekciju i proizvodnju prema određenim parametrima i pokazateljima kvalitete. U tome pogledu kriterije prehrambene kvalitete ječma treba usmjeriti prema fizikalnim kvalitativnim pokazateljima zrna (prisustvo/odsutstvo pljevica, boja aleurona, masa zrna, hektolitarska masa zrna, tvrdoća, učešću zrna pojedinih frakcija, hranidbene vrijednosti…) i prema kemijskom sastavu zrna (ugljikohidrati, neškrobni polisaharidi, aminokiseline, vlakna, proteini, masti, minerali i vitamini). Na Poljoprivrednom institutu Osijek (PIO) kreirane su linije ozimog golozrnog ječma koje se nalaze u ispitivanjima na PIO, mikropokusima na lokacijama (Slavonski Brod, Požega, Tovarnik), proizvodnim pokusima kod poljoprivrednih proizvođača, te u postupku priznavanja (1 linija) i zaštite novih biljnih sorti kod Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo RH. U provedenim istraživanjima na pokušalištu Instituta ispitivane su linije (9) ozimog golozrnog ječma PIO i standardne sorte PIO pljevičaste forme zrna. Provedena istraživanja ukazuju da novostvorene linije Osk. 4.1/189GZ- 10 (Matko), Osk. 4.1/184GZ-10, Osk. 4.1/186GZ- 10 golozrnog ječma su u provedenim istraživanjima ostvarivali urod zrna na razini standardne sorte, uz vrlo visoku hektolitarsku masu zrna (iznad 76 kg), udjel zrna I klase iznad 80 %, masu 1000 zrna od 44 grama, sadržaj proteina iznad 14 %. Na uzorcima golozrnog ječma provedeno je mikroslađenje, a rezultati analize slada ukazuju na vrlo visoki sadržaj ekstrakta, te nešto slabije citolitičke i proteolitičke parametre slada. Naročito visok sadržaj ekstrakta (86, 3) imala je linija Osk. 4.1/179GZ-10 uz nižu viskoznost slada u odnosu na ostale ispitivane linije golozrnog ječma. Analiza sadržaja β-glukana u zrnu ječma ukazuje da linija Matko (5, 42 g/100 g.s.t.), linija Osk. 4.1/186GZ-10 (5, 27 g/100 g.s.t.) imaju povećani sadržaj β-glukana u zrnu u odnosu na pljevičastu sortu najvišeg ostvarenog sadržaja β-glukana ozimog dvorednog ječma sorte Bingo (4, 24 g/100 g.s.t.). Razgradljiva biljna vlakna (prvenstveno β-glukani), povoljno utječu na ljudsko zdravlje a genotipovi povišenog sadržaja β-glukana u zrnu predstavljaju dobar osnov za zasnivanje proizvodnje „novel food” i funkcionalne hrane, koja se razvija i ostvaruje visoku cijenu na svjetskom tržištu Sjemenarstvo i održanje genetske čistoće kultivara golozrnog ječma je zahtjevnije s obzirom na uočeni povećani postotak stranooplodnje kod ove odlike ječma, kao i očuvanja klijavosti i energije klijanja zbog moguće većeg oštećenja zrna prilikom žetve u odnosu na pljevičaste forme ječma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Lalić, Alojzije; Abičić, Ivan; Šimić, Gordana; Drezner, Georg; Dvojković, Krešimir; Horvat, Daniela; Krstanović, Vladimir; Jukić, Marko; Tišma, Marina; Radan, Zvonko; Kovačević, Josip
Rezultati oplemenjivanja golozrnog ječma na Poljoprivrednom institutu Osijek // Zbornik sažetaka 6. Međunarodnog kongresa: Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2013. str. 32-33 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Lalić, A., Abičić, I., Šimić, G., Drezner, G., Dvojković, K., Horvat, D., Krstanović, V., Jukić, M., Tišma, M., Radan, Z. & Kovačević, J. (2013) Rezultati oplemenjivanja golozrnog ječma na Poljoprivrednom institutu Osijek. U: Matotan, Z. & Haramija, J. (ur.)Zbornik sažetaka 6. Međunarodnog kongresa: Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo.
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Drezner, Georg and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Horvat, Daniela and Krstanovi\'{c}, Vladimir and Juki\'{c}, Marko and Ti\v{s}ma, Marina and Radan, Zvonko and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip}, year = {2013}, pages = {32-33}, keywords = {golozrni je\v{c}am, genotip, urod zrna, parametri kvalitete}, isbn = {978-953-6485-31-4}, title = {Rezultati oplemenjivanja golozrnog je\v{c}ma na Poljoprivrednom institutu Osijek}, keyword = {golozrni je\v{c}am, genotip, urod zrna, parametri kvalitete}, publisher = {Hrvatsko agronomsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Drezner, Georg and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Horvat, Daniela and Krstanovi\'{c}, Vladimir and Juki\'{c}, Marko and Ti\v{s}ma, Marina and Radan, Zvonko and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip}, year = {2013}, pages = {32-33}, keywords = {naked barley, genotype, grain yield, quality parameters}, isbn = {978-953-6485-31-4}, title = {Results of breeding naked barley at Agricultural Institute Osijek}, keyword = {naked barley, genotype, grain yield, quality parameters}, publisher = {Hrvatsko agronomsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font