Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 656236

Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva obogaćenih praškastih mješavina na bazi kave


Benković, Maja
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva obogaćenih praškastih mješavina na bazi kave, 2013., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 656236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva obogaćenih praškastih mješavina na bazi kave
(Physical, chemical and sensory properties of enriched coffee based powder mixtures)

Autori
Benković, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.11

Godina
2013

Stranica
276

Mentor
Bauman, Ingrid

Ključne riječi
kava; obogaćene praškaste mješavine; funkcionalni dodaci; svojstva tečenja praškastih mješavina; kemijska svojstva; senzorska svojstva
(coffee; enriched powder mixtures; functional ingredients; powder mixture flow properties; chemical properties; sensory properties)

Sažetak
Tri tipa praškastih mješavina na bazi kave – cappuccino, instant kava i mljevena kava, obogaćivani su funkcionalnim sastojcima – vitaminom A, vitaminom C, željezom i inulinom, sa svrhom dobivanja novog, funkcionalnog proizvoda te utvrđivanja utjecaja funkcionalnih dodataka na fizikalna, kemijska i senzorska svojstva tako dobivenih obogaćenih mješavina. Obogaćene mješavine skladištene su 12 mjeseci pri sobnim uvjetima u tripleks i limenoj ambalaži. Analizom fizikalnih svojstava utvrđen je značajan utjecaj vremena skladištenja na sadržaj vlage u uzorcima te njihovu nasipnu gustoću. Reometrijskom metodom utvrđene vrijednosti indeksa kohezije kategoriziraju cappuccino mješavine i mješavine mljevene kave kao vrlo i izrazito kohezivne, dok se kohezivnost instant kave protezala od kategorije lakog tečenja do izrazite kohezivnosti, do čega je došlo zbog loma aglomerata. Kod svih je mješavina utvrđena proporcionalnost između indeksa kohezije, koeficijenata sabijanja i omjera visine stupca kolača. Funkcionalni su dodaci najbolje očuvali kvalitetu cappuccino mješavina nakon 12 mjeseci skladištenja, dok je vrsta ambalaže najviše utjecala na indeks kohezije svih promatranih mješavina. Nakon 12 mjeseci skladištenja utvrđena je prisutnost vitamina A u obogaćenim mješavinama, što govori u prilog prihvatljivosti mikroinkapsulacije kao metode očuvanja stabilnosti vitamina dodanih u praškaste mješavine na bazi kave.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-2810 - Karakterizacija i određivanje stupnja izmiješanosti praškastih materijala (Bauman, Ingrid, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Benković (autor)

Avatar Url Ingrid Bauman (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Benković, Maja
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva obogaćenih praškastih mješavina na bazi kave, 2013., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Benković, M. (2013) 'Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva obogaćenih praškastih mješavina na bazi kave', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Benkovi\'{c}, Maja}, year = {2013}, pages = {276}, keywords = {kava, oboga\'{c}ene pra\v{s}kaste mje\v{s}avine, funkcionalni dodaci, svojstva te\v{c}enja pra\v{s}kastih mje\v{s}avina, kemijska svojstva, senzorska svojstva}, title = {Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva oboga\'{c}enih pra\v{s}kastih mje\v{s}avina na bazi kave}, keyword = {kava, oboga\'{c}ene pra\v{s}kaste mje\v{s}avine, funkcionalni dodaci, svojstva te\v{c}enja pra\v{s}kastih mje\v{s}avina, kemijska svojstva, senzorska svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Benkovi\'{c}, Maja}, year = {2013}, pages = {276}, keywords = {coffee, enriched powder mixtures, functional ingredients, powder mixture flow properties, chemical properties, sensory properties}, title = {Physical, chemical and sensory properties of enriched coffee based powder mixtures}, keyword = {coffee, enriched powder mixtures, functional ingredients, powder mixture flow properties, chemical properties, sensory properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font