Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 655970

Makro i mikro elementi u karakterizaciji bagremovog meda


Uršulin-Trstenjak, Natalija
Makro i mikro elementi u karakterizaciji bagremovog meda, 2012., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 655970 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Makro i mikro elementi u karakterizaciji bagremovog meda
(Macro and micro elements in the black locust honey characterisation)

Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.07

Godina
2012

Stranica
125

Mentor
Vahčić, Nada

Neposredni voditelj
Primorac, Ljiljana

Ključne riječi
bagremov med ; profil makro i mikro elemenata ; podrijetlo meda
(black locust honey ; profile of macro and micro elements ; honey origin)

Sažetak
U doktorskom radu određen je udio 4 makro (Ca, Na, K i Mg), 6 mikro elemenata (Zn, Fe, Cu, Mn, Al i Ni), te nekih potencijalnih kontaminanata (Pb i Cd) u dvjesto uzoraka bagremova meda, sakupljenih tijekom 2009. i 2010. godine iz 5 hrvatskih regija (varaždinske, krapinsko- zagorske, bjelovarsko-bilogorske, istočno- hrvatske i istarske), kao i u sto uzoraka tla sa područja gdje su postavljeni pčelinjaci. Tomu je prethodila melisopalinološka i fizikalno-kemijska analiza meda čime je potvrđeno botaničko podrijetlo meda, te utvrđeno da 191 uzorak zadovoljava opće zahtjeve kvalitete. Statističkom obradom podataka pokušalo se ukazati na razlike u mineralnom sastavu meda s obzirom na njegovo zemljopisno podrijetlo. Analizom varijance podataka o udjelu svih 12 minerala utvrđeno je da ne postoji značajna statistička razlika u udjelu minerala s obzirom na regije (p > 0, 05), dok je analiza obzirom na sezone pokazala razliku samo za Cd (p < 0, 05). Regresijskom analizom utvrđena je međusobna povezanost udjela minerala u tlu i medu jedino kod Na i K, najbolje opisana linearnom funkcijom i karakterizirana visokim koeficijentima korelacije. Provedenom analizom glavnih komponenata potencijalni minerali karakteristični za bagremov med: Al (bjelovarsko-bilogorska regija), Fe (bjelovarsko-bilogorska i istarska regija), Cu (istočno-hrvatska regija) i K (istarska regija).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Bioaktivne komponente u hrani – promjene uzrokovane pripremom
čuvanjem

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju:

Uršulin-Trstenjak, Natalija
Makro i mikro elementi u karakterizaciji bagremovog meda, 2012., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Uršulin-Trstenjak, N. (2012) 'Makro i mikro elementi u karakterizaciji bagremovog meda', doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija}, year = {2012}, pages = {125}, keywords = {bagremov med, profil makro i mikro elemenata, podrijetlo meda}, title = {Makro i mikro elementi u karakterizaciji bagremovog meda}, keyword = {bagremov med, profil makro i mikro elemenata, podrijetlo meda}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija}, year = {2012}, pages = {125}, keywords = {black locust honey, profile of macro and micro elements, honey origin}, title = {Macro and micro elements in the black locust honey characterisation}, keyword = {black locust honey, profile of macro and micro elements, honey origin}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font