Pregled bibliografske jedinice broj: 655970
Makro i mikro elementi u karakterizaciji bagremovog meda
Makro i mikro elementi u karakterizaciji bagremovog meda, 2012., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 655970 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Makro i mikro elementi u karakterizaciji bagremovog meda
(Macro and micro elements in the black locust honey characterisation)
Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.07
Godina
2012
Stranica
125
Mentor
Vahčić, Nada
Neposredni voditelj
Primorac, Ljiljana
Ključne riječi
bagremov med ; profil makro i mikro elemenata ; podrijetlo meda
(black locust honey ; profile of macro and micro elements ; honey origin)
Sažetak
U doktorskom radu određen je udio 4 makro (Ca, Na, K i Mg), 6 mikro elemenata (Zn, Fe, Cu, Mn, Al i Ni), te nekih potencijalnih kontaminanata (Pb i Cd) u dvjesto uzoraka bagremova meda, sakupljenih tijekom 2009. i 2010. godine iz 5 hrvatskih regija (varaždinske, krapinsko- zagorske, bjelovarsko-bilogorske, istočno- hrvatske i istarske), kao i u sto uzoraka tla sa područja gdje su postavljeni pčelinjaci. Tomu je prethodila melisopalinološka i fizikalno-kemijska analiza meda čime je potvrđeno botaničko podrijetlo meda, te utvrđeno da 191 uzorak zadovoljava opće zahtjeve kvalitete. Statističkom obradom podataka pokušalo se ukazati na razlike u mineralnom sastavu meda s obzirom na njegovo zemljopisno podrijetlo. Analizom varijance podataka o udjelu svih 12 minerala utvrđeno je da ne postoji značajna statistička razlika u udjelu minerala s obzirom na regije (p > 0, 05), dok je analiza obzirom na sezone pokazala razliku samo za Cd (p < 0, 05). Regresijskom analizom utvrđena je međusobna povezanost udjela minerala u tlu i medu jedino kod Na i K, najbolje opisana linearnom funkcijom i karakterizirana visokim koeficijentima korelacije. Provedenom analizom glavnih komponenata potencijalni minerali karakteristični za bagremov med: Al (bjelovarsko-bilogorska regija), Fe (bjelovarsko-bilogorska i istarska regija), Cu (istočno-hrvatska regija) i K (istarska regija).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Bioaktivne komponente u hrani – promjene uzrokovane pripremom
čuvanjem
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek