Pregled bibliografske jedinice broj: 65540
Ugradnja iona bakra u stanice kvasca i njihov utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije
Ugradnja iona bakra u stanice kvasca i njihov utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije // 1. hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 1996. str. P2-5 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 65540 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ugradnja iona bakra u stanice kvasca i njihov utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije
(Copper Uptake by Yeast Cells and Its Impact on Kinetic of Alcohol Fermentation)
Autori
Grba, Slobodan ; Stehlik-Tomas, Vesna ; Petravić, Vlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
1. hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem
/ - Zagreb, 1996, P2-5
Skup
1. Hrvatski kongres mikrobiologa s medunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 23.04.1996. - 26.04.1996
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Bakar; Saccharomyces cerevisie; biomasa; mikroelementi
(copper; Saccharomyces cerevisie; biomass; microelements)
Sažetak
U radu su istraženi postupci za ugradnju iona bakra u biomasu kvasca Saccharomyces cerevisiae i utjecaj dodatka CuSO4 u melasnu podlogu (5% saharoze) na kinetiku rasta kvaščevih stanica i kinetiku proizvodnje alkohola. Alkoholna fermentacija provedena je u šaržnom postupku bez pritoka supstrata u semiaerobnim i statičkim uvjetima. Pri optimalnim uvjetima okoline (30 C, pH 4,5) utvrđeno je da dodatak od 0.075-0.1 g/L bakar(II)sulfata u melasnu podlogu pospješuje rast kvasca S. cerevisiae i proizvodnju etanola u semiaerobnim uvjetima. S druge strane, dodatak bakar(II)sulfata u melasnu podlogu od 0.225-0.250 g/L također ubrzava rast kvaščevih stanica i u statičkim uvjetima, dok je brzina proizvodnje etanola optimalna pri koncentracijama od 0.125-0.150 g/L bakar(II)sulfata u melasnoj podlozi. Također je utvrđeno da uvjeti alkoholne fermentacije imaju značajan utjecaj utjecaj na nakupljanje iona bakra u kvaščeve stanice. Naime, u šaržnom postupku bez pritoka supstrata u statičkim uvjetima ugradilo se najviše iona bakra u kvaščeve stanice (1.2 mg/g.s.tv.),dok se za isto vrijeme (12 sati fermentacije) u kvaščeve stanice u semiaerobnim uvjetima ugradilo 0.9 mg/g s.tv. kvasca, ako je u melasnu podlogu dodano 0.075 g/L bakar(II)sulfata.
Izvorni jezik
Hrvatski