Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 65540

Ugradnja iona bakra u stanice kvasca i njihov utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije


Grba, Slobodan; Stehlik-Tomas, Vesna; Petravić, Vlatka
Ugradnja iona bakra u stanice kvasca i njihov utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije // 1. hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 1996. str. P2-5 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 65540 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ugradnja iona bakra u stanice kvasca i njihov utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije
(Copper Uptake by Yeast Cells and Its Impact on Kinetic of Alcohol Fermentation)

Autori
Grba, Slobodan ; Stehlik-Tomas, Vesna ; Petravić, Vlatka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
1. hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem / - Zagreb, 1996, P2-5

Skup
1. Hrvatski kongres mikrobiologa s medunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 23.04.1996. - 26.04.1996

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Bakar; Saccharomyces cerevisie; biomasa; mikroelementi
(copper; Saccharomyces cerevisie; biomass; microelements)

Sažetak
U radu su istraženi postupci za ugradnju iona bakra u biomasu kvasca Saccharomyces cerevisiae i utjecaj dodatka CuSO4 u melasnu podlogu (5% saharoze) na kinetiku rasta kvaščevih stanica i kinetiku proizvodnje alkohola. Alkoholna fermentacija provedena je u šaržnom postupku bez pritoka supstrata u semiaerobnim i statičkim uvjetima. Pri optimalnim uvjetima okoline (30 C, pH 4,5) utvrđeno je da dodatak od 0.075-0.1 g/L bakar(II)sulfata u melasnu podlogu pospješuje rast kvasca S. cerevisiae i proizvodnju etanola u semiaerobnim uvjetima. S druge strane, dodatak bakar(II)sulfata u melasnu podlogu od 0.225-0.250 g/L također ubrzava rast kvaščevih stanica i u statičkim uvjetima, dok je brzina proizvodnje etanola optimalna pri koncentracijama od 0.125-0.150 g/L bakar(II)sulfata u melasnoj podlozi. Također je utvrđeno da uvjeti alkoholne fermentacije imaju značajan utjecaj utjecaj na nakupljanje iona bakra u kvaščeve stanice. Naime, u šaržnom postupku bez pritoka supstrata u statičkim uvjetima ugradilo se najviše iona bakra u kvaščeve stanice (1.2 mg/g.s.tv.),dok se za isto vrijeme (12 sati fermentacije) u kvaščeve stanice u semiaerobnim uvjetima ugradilo 0.9 mg/g s.tv. kvasca, ako je u melasnu podlogu dodano 0.075 g/L bakar(II)sulfata.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058502

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Grba, Slobodan; Stehlik-Tomas, Vesna; Petravić, Vlatka
Ugradnja iona bakra u stanice kvasca i njihov utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije // 1. hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 1996. str. P2-5 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Grba, S., Stehlik-Tomas, V. & Petravić, V. (1996) Ugradnja iona bakra u stanice kvasca i njihov utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije. U: 1. hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Grba, Slobodan and Stehlik-Tomas, Vesna and Petravi\'{c}, Vlatka}, year = {1996}, pages = {P2-5}, keywords = {Bakar, Saccharomyces cerevisie, biomasa, mikroelementi}, title = {Ugradnja iona bakra u stanice kvasca i njihov utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije}, keyword = {Bakar, Saccharomyces cerevisie, biomasa, mikroelementi}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Grba, Slobodan and Stehlik-Tomas, Vesna and Petravi\'{c}, Vlatka}, year = {1996}, pages = {P2-5}, keywords = {copper, Saccharomyces cerevisie, biomass, microelements}, title = {Copper Uptake by Yeast Cells and Its Impact on Kinetic of Alcohol Fermentation}, keyword = {copper, Saccharomyces cerevisie, biomass, microelements}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font