Pregled bibliografske jedinice broj: 655255
Lutein u hranidbi kokoši
Lutein u hranidbi kokoši // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 54 (2012), 6; 195-203 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 655255 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Lutein u hranidbi kokoši
(Lutein in hens nutrition)
Autori
Kerep, Goran ; Škrtić, Zoran ; Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Križek, Ivan ; Grčević, Manuela
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 54
(2012), 6;
195-203
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
lutein ; karotenoidi ; jaje ; žumanjak
(lutein ; carotenoids ; egg ; yolk)
Sažetak
U radu je opisan lutein, njegov utjecaj na ljudsko zdravlje, sadržaj u smjesama za nesilice te mogućnost povećanja njegova sadržaja u žumanjku jajeta. Lutein se ubraja u skupinu karotenoida, podskupinu ksantofila (zajedno sa zeaksantinom). Od karotena razlikuje se po tome što sadrži kisik na lancu ugljikovih atoma. Istaknut je pozitivan utjecaj luteina na zdravlje ljudi (očuvanje vidai sprečavanje nastanka različitih oblika tumora). Upravo zbog izraženog antioksidacijskog djelovanja u novije vrijeme je interesantniji i poželjan u ljudskoj prehrani . U hranidbi kokoši lutein se prvenstveno koristio kao jedan od prirodnih pigmenata pomoću kojih se dobivala žuto-narančasta boja žumanjka i žuta boja kože tovnih pilića. Mnogobrojni znanstveni radovi upućuju na mogućnost povećanja sadržaja luteina u žumanjku jajeta. Negativne posljedice uključivanja veće količine luteina u smjese za kokoši su loš utjecaj na akumulaciju poželjnih n-3 masnih kiselina i nekih vitamina u mesu i jajima te loša konverzija iz hrane u žumanjak. Maksimalna preporučena količina luteina u smjesi je do 250 mg/kg hrane. Veće količine od navedenih nemaju više izražen učinak na akumulaciju luteina u jajima kokoši. Proizvodnja jaja s većim sadržajem luteina imala bi pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi te osigurala veću zaradu proizvođačima jaja kokoši.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivan Križek
(autor)
Zlata Kralik
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Manuela Košević
(autor)
Zoran Škrtić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts