Pregled bibliografske jedinice broj: 654655
Utjecaj tehnoloških parametara liofilizacije na preživljavanje probiotičkih sojeva
Utjecaj tehnoloških parametara liofilizacije na preživljavanje probiotičkih sojeva, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 654655 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tehnoloških parametara liofilizacije na preživljavanje probiotičkih sojeva
(Influence of technological parameters of freeze – drying on survival of probiotic strains)
Autori
Lukinović, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2013
Stranica
66
Mentor
Beganović, Jasna
Ključne riječi
probiotici; liofilizacija; lioprotektori
(probiotics; freeze – drying; lyoprotectors)
Sažetak
U ovom radu provedena je liofilizacija probiotičkih sojeva izoliranih iz tradicionalno proizvedenih sireva. Za održavanje visokog broja metabolički aktivnih bakterijskih stanica nakon liofilizacije, jedan od najvažnijih parametara je odabir učinkovitog lioprotektora, odnosno medija za provođenje liofilizacije stanica. Prilikom provođenja liofilizacije, u ovom radu, korištena su tri različita lioprotektora, obrano mlijeko, inulin, te inulin koji sadrži fruktooligosaharide, kako bi se odredili lioprotektori koji doprinose najvećem broju živih aktivnih bakterijskih stanica u konačnom liofiliziranom pripravku. Od ukupno ispitivanih dvanaest sojeva odabrana su tri probiotička soja za daljnja istraživanja: Lactobacillus sucicola BGGO7-28, Lactobacillus casei BGGO5-7, Lactobacillus plantarum ZG2-25, koji su prema rezultatima pokazali najviši broj živih stanica (CFU ml-1) određen nakon liofilizacije. U daljnjim eksperimentima ispitani su najpovoljniji uvjeti liofilizacije bakterijskih stanica s obzirom na lioprotektore: obrano mlijeko, obrano mlijeko uz dodatak saharoze i obrano mlijeko uz dodatak manitola, temperaturu (-20 °C ; 4 °C ; 21 °C ; 37 °C) i trajanje skladištenja (14, 21 i 45 dana), te na korištene otopine za resuspendiranje stanica nakon liofilizacije (fosfatni pufer, MRS hranjiva podloga i obrano mlijeko). Preživljavanje bakterijskih stanica nakon liofilizacije razlikovalo se ovisno o probiotičkom soju, no prema rezultatima uočeno je da dodatak lioprotektora ima zaštitni učinak prilikom liofilizacije stanica u usporedbi s kontrolnim uzorcima. Prema rezultatima određenim za preživljavanje bakterijskih stanica sva tri soja, MRS hranjiva podloga se pokazala kao najučinkovitija otopina za resuspendiranje stanica nakon liofilizacije, dok temperatura skladištenja nije značajno utjecala na preživljavanje bakterijskih stanica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Novak
(mentor)