Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 654496

Što je to „nerastovsko svojstvo“ (Boar taint) i kako ga izbjeći u uzgoju svinja?


Lukić, Boris; Đurkin, Ivona; Kušec, Goran
Što je to „nerastovsko svojstvo“ (Boar taint) i kako ga izbjeći u uzgoju svinja? // Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane, 2. Zbornik sažetaka / Kralik, Gordana ; Strelec, Ivica ; Lužaić, Ras (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 59-60 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 654496 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Što je to „nerastovsko svojstvo“ (Boar taint) i kako ga izbjeći u uzgoju svinja?
(What is boar taint and how to avoid it in pig production?)

Autori
Lukić, Boris ; Đurkin, Ivona ; Kušec, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane, 2. Zbornik sažetaka / Kralik, Gordana ; Strelec, Ivica ; Lužaić, Ras - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 59-60

ISBN
978-953-7871-05-5

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
nerastovsko svojstvo ; svinje ; SNP ; genomska selekcija
(boar taint ; pigs ; SNP-s ; genomic selection)

Sažetak
U ovom preglednom radu prikazani su genetski i okolišni aspekti akumuliranja dvaju kemijskih tvari androstenona i skatola, odgovornih za pojavu nepoželjnog nerastovskog svojstva. Nerastovsko svojstvo je pojava neugodnog mirisa i okusa mesa nekastriranih, spolno zrelih muških svinja (Robic i sur 2008). Kako bi se izbjegla ova pojava, u svjetskom se uzgoju svinja primjenjuje kirurško odstranjivanje testisa mladih muških životinja, tj. kastracija (Bonneau i Squires, 2004). Primjenom ovakve metode učinkovito se izbjegava neugodni miris i okus mesa, no s druge strane, proizvodnjom kastriranih životinja nepoželjno se djeluje na brojna ekonomski važna svojstva. Kastrirani mužjaci rastu sporije s nižim dnevnim prirastima, ostvaruju nižu konverziju te imaju niže udjele mišićnog tkiva u polovicama (Walstra, 1974). Osim toga, proizvodnju kastriranih muških svinja prati i viša produkcija gnoja te veće ispuštanje nepoželjnih plinova, dušika i fosfora, u atmosferu. Uz spomenute nedostatke proizvodnje kastriranih muških svinja, u zadnje vrijeme svjetske udruge za dobrobit životinja kritiziraju kastriranje životinja u stočarskom uzgoju, stoga se u mnogim zemljama kastracija mora izvoditi uz primjenu anestetika, dok je u nekim zemljama potpuno zabranjena. U uzgoju svinja, ovisno o državi, predloženi su različiti pristupi koji bi omogućili izbjegavanje ovog svojstva. Kao moguće alternative kastraciji su: imunokastracija, klanje životinja prije dostizanja spolne zrelosti, izmjena režima hranidbe te rano utvrđivanje neugodnog mirisa na liniji klanja. U Australiji i Novom Zelandu imunokastracija se koristi od 1998. godine (Dunshea, 2001) jer je metoda vrlo učinkovita, no s druge pak strane iz određenih razloga u drugim zemljama svijeta (de Roest i sur, 2009) nije prihvaćena. Klanjem životinja prije spolne zrelosti postižu se željeni rezultati, no radi umanjene ekonomske dobiti ova metoda kao ni druge navedene nisu prihvatljiva dugoročna rješenja (Squires i Bonneau, 2004). Primjena SNP-ova (Single Nucleotide Polymorphisms) kao genetskih markera u genomskoj selekciji najizgledniji je pristup te se smatra da će skoroj budućnosti razvojem naprednih molekularnih metoda sekvenciranja genoma uz napredne statističke analize ovaj pristup biti unaprijeđen i primjenjiv u svjetskom uzgoju svinja (Robic i sur 2008)

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ivona Djurkin Kušec (autor)

Avatar Url Goran Kušec (autor)

Avatar Url Boris Lukić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lukić, Boris; Đurkin, Ivona; Kušec, Goran
Što je to „nerastovsko svojstvo“ (Boar taint) i kako ga izbjeći u uzgoju svinja? // Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane, 2. Zbornik sažetaka / Kralik, Gordana ; Strelec, Ivica ; Lužaić, Ras (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 59-60 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Lukić, B., Đurkin, I. & Kušec, G. (2012) Što je to „nerastovsko svojstvo“ (Boar taint) i kako ga izbjeći u uzgoju svinja?. U: Kralik, G., Strelec, I. & Lužaić, R. (ur.)Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane, 2. Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Luki\'{c}, Boris and \DJurkin, Ivona and Ku\v{s}ec, Goran}, year = {2012}, pages = {59-60}, keywords = {nerastovsko svojstvo, svinje, SNP, genomska selekcija}, isbn = {978-953-7871-05-5}, title = {\v{S}to je to „nerastovsko svojstvo“ (Boar taint) i kako ga izbje\'{c}i u uzgoju svinja?}, keyword = {nerastovsko svojstvo, svinje, SNP, genomska selekcija}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Luki\'{c}, Boris and \DJurkin, Ivona and Ku\v{s}ec, Goran}, year = {2012}, pages = {59-60}, keywords = {boar taint, pigs, SNP-s, genomic selection}, isbn = {978-953-7871-05-5}, title = {What is boar taint and how to avoid it in pig production?}, keyword = {boar taint, pigs, SNP-s, genomic selection}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font