Pregled bibliografske jedinice broj: 65447
Sirutka-sirovina za biotehnološke procese
Sirutka-sirovina za biotehnološke procese // 34 hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka - Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 29-30 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 65447 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sirutka-sirovina za biotehnološke procese
(Whey-Substrate for biotechnological Processes)
Autori
Stehlik-Tomas, Vesna ; Grba, Slobodan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
34 hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka - Zbornik sažetaka
/ Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000, 29-30
Skup
34 hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 08.11.2000. - 11.11.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Sažetak
Osnovna zadaća prehrambene tehnologije i biotehnologije je da se bave biološkim materijalom koji se podvrgava različitim tehnološkim operacijama i procesima u svrhu dobivanja prehrambenih proizvoda visoke kakvoće s obzirom na organoleptička svojstva, hranidbenu vrijednost, stabilnost i toksikološku ispravnost.
Jedna od važnih sirovina za biotehnološke procese je svakako sirutka, nusprodukt mljekarske industrije. Sirutka u svom sastavu sadrži oko 45 g/L laktoze, dušičnih tvari, mineralnih tvari, te tvari rasta, dakle neophodne tvari za mikrobne procese sa odabranim kvascima i bakterijama u proizvodnji alkohola, prehrambenog kvasca, vina, octa ili pripremu alkoholnih napitaka na bazi sirutke. U novije vrijeme proizvodi se tzv. biokvasac za prehrambene i pekarske svrhe.
U ovom radu korištena je deproteinizirana suha sirutka za proizvodnju alkohola i prehrambenog kvasca. Kao radni mikroorganizam korišten je kvasac Kluyveromyces marxianus. Fermentacije su provedene u semiaerobnim i statičkim uvjetima pri 37°C. Najbolji prirast biomase (oko 7 g/L) postignut je u podlozi koja je sadržavala 5% laktoze u semiaerobnim uvjetima, dok je proizvodnja alkohola (6% vol/vol) bila najbolja također u semiaerobnim uvjetima, ali je podloga sadržavala 10% laktoze.
Izvorni jezik
Hrvatski