Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 65447

Sirutka-sirovina za biotehnološke procese


Stehlik-Tomas, Vesna; Grba, Slobodan
Sirutka-sirovina za biotehnološke procese // 34 hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka - Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 29-30 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 65447 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sirutka-sirovina za biotehnološke procese
(Whey-Substrate for biotechnological Processes)

Autori
Stehlik-Tomas, Vesna ; Grba, Slobodan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
34 hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka - Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000, 29-30

Skup
34 hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 08.11.2000. - 11.11.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Sažetak
Osnovna zadaća prehrambene tehnologije i biotehnologije je da se bave biološkim materijalom koji se podvrgava različitim tehnološkim operacijama i procesima u svrhu dobivanja prehrambenih proizvoda visoke kakvoće s obzirom na organoleptička svojstva, hranidbenu vrijednost, stabilnost i toksikološku ispravnost. Jedna od važnih sirovina za biotehnološke procese je svakako sirutka, nusprodukt mljekarske industrije. Sirutka u svom sastavu sadrži oko 45 g/L laktoze, dušičnih tvari, mineralnih tvari, te tvari rasta, dakle neophodne tvari za mikrobne procese sa odabranim kvascima i bakterijama u proizvodnji alkohola, prehrambenog kvasca, vina, octa ili pripremu alkoholnih napitaka na bazi sirutke. U novije vrijeme proizvodi se tzv. biokvasac za prehrambene i pekarske svrhe. U ovom radu korištena je deproteinizirana suha sirutka za proizvodnju alkohola i prehrambenog kvasca. Kao radni mikroorganizam korišten je kvasac Kluyveromyces marxianus. Fermentacije su provedene u semiaerobnim i statičkim uvjetima pri 37°C. Najbolji prirast biomase (oko 7 g/L) postignut je u podlozi koja je sadržavala 5% laktoze u semiaerobnim uvjetima, dok je proizvodnja alkohola (6% vol/vol) bila najbolja također u semiaerobnim uvjetima, ali je podloga sadržavala 10% laktoze.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058502

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Stehlik-Tomas (autor)

Avatar Url Slobodan Grba (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stehlik-Tomas, Vesna; Grba, Slobodan
Sirutka-sirovina za biotehnološke procese // 34 hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka - Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 29-30 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Stehlik-Tomas, V. & Grba, S. (2000) Sirutka-sirovina za biotehnološke procese. U: Tratnik, L. (ur.)34 hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka - Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Stehlik-Tomas, Vesna and Grba, Slobodan}, editor = {Tratnik, L.}, year = {2000}, pages = {29-30}, keywords = {}, title = {Sirutka-sirovina za biotehnolo\v{s}ke procese}, keyword = {}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Stehlik-Tomas, Vesna and Grba, Slobodan}, editor = {Tratnik, L.}, year = {2000}, pages = {29-30}, keywords = {}, title = {Whey-Substrate for biotechnological Processes}, keyword = {}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font